Galati: Diana Ivan-Salvatoarea de vieti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Diana Ivan-Salvatoarea de vieti
Galati: Diana Ivan-Salvatoarea de vieti

A trecut de la medicina generală, la medicina de urgenţă, pentru că simţea că poate oferi mai mult semenilor. De aceea, nu demult s-a alăturat echipei S.M.U.R.D Galaţi.

Este medic de mai bine de 18 ani dar de când s-a integrat în echipa S.M.U.R.D Galaţi, fiecare zi de muncă înseamnă încă o viaţă salvată. „Din anul 2000, aparţin uneia dintre primele generaţii de medici specialişti în urgenţă.  Am lucrat ca medic generalist şi simţeam că nu făceam destul  pentru oamenii în suferinţă. Simţeam că pot mai mult”, a spus Diana Ivan.

Accidentele de muncă, coşmarul „urgentiştilor”

Cea mai grea parte a meseriei pentru doctorul Ivan o reprezintă accidentele de muncă, deoarece niciodată nu poate şti la ce să se aştepte în momentul în care va ajunge la locul intervenţiei. . Spre exemplu, într-un caz, în Şantierul Naval, s-a plecat pentru o victimă, pentru ca la sfârşitul intervenţiei să rezulte două persoane rănite şi un mort.


„Încă din primele zile la S.M.U.R.D, am avut parte de un accident de muncă în şantierul naval. Am fost chemaţi deparece o femeie rămăsese blocată în partea inferioară a unei nave în construcţie, aşa numitul dublu-fund. Până să ajungem acolo, un bărbat de 42 de ani a încercat să o salveze, dar pe fondul emoţiei a făcut un atac de cord şi a murit. În acelaşi timp, o altă femeie, rămasă pe uscat a făcut un preinfarct. Plecasem pentru a salva o singură victimă şi ne-am trezit în faţa a trei cazuri limită. Sunt adevărate drame umane la care participi şi profesional şi afectiv. Nu există detaşare deplină, dar asta e, cineva trebuie să facă şi această meserie”, a continuat medicul.

Pe de altă parte, Diana Ivan recunoaşte că, spre deosebire de alţi ani, numărul accidentelor de muncă la nivelul judeţului Galaţi a scăzut:

„Dintr-un anumit punct de vedere, faptul că la Combinat nu se mai lucrează ca în trecut, este un lucru bun doar din punctul de vedere al medicinei de urgenţă, în sensul că nu mai există atât de multe accidente grave de muncă”

Paradoxala tentaţie a retragerii

Deşi are încă ani buni de carieră în faţa sa, Diana Ivan se gândeşte încă de pe acum la momentul în care va trebui să-şi „agaţe stetoscopul  în cui”. Totuşi, ea recunoaşte că îi va veni greu să se retragă, uşiţa de scăpare fiind probabil medicina generală.

„M-am gândit de nenumărate ori la retragerea din medicină. Urgenţa este pentru mine o adevărată pasiune şi îmi va fi foarte greu să mă retrag”. Viaţa de medic de urgenţă are şi anumite inconveniente. De pildă, în timpul gărzilor, Diana Ivan este nevoită să-şi lase copilul de cinci ani în compania unei bone. Cu zâmbetul pe buze, ea spune că a găsit respectiva femeie de-abia la a  opta încercare. „N-avem ce face! Asta era cea mai bună soluţie din punctul meu de vedere. Oricum, în momentul de faţă sunt foarte mulţumită de doamna care are grijă de fetiţă în lipsa mea”



Ce-i place

Îi place foarte mult medicul în care lucrează şi speră să rămână în această echipă pentru cât mai mult timp posibil: „Îmi place colectivul acesta şi, având în vedere că sunt printre cei mai noi sosiţi aici, am fost tratată cât se poate de bine”

Ce nu-i place

Diana Ivan este nemulţumită de faptul că în acest moment, schema S.M.U.R.D. are foarte puţini medici. „În mod normal ar trebui să fim 16 medici la S.M.U.R.D.,  însă în acest moment suntem doar şapte. În atare situaţie suprasolicitarea este inevitabilă”.

Întrebări şi răspunsuri

-Cum vă descurcaţi cu rudele victimelor?
-„Câteodată mi-e frică să intru în anumite curţi, având în vedere că, în primă instanţă, oamenii nu înţeleg că noi am venit să-i ajutăm. Este nevoie de foarte mult tact pentru a prelua victima în cele mai bune condiţii, fie că este vorba de un accident sau de o problemă de sănătate gravă.”


-Cum se împacă meseria cu familia?
- „E destul de greu să împarţi meseria cu viaţa de familie. Din fericire, soţul meu, care lucrează în Şantierul Naval  este foarte înţelegător. E foarte greu ca femeie să fii medic S.M.U.R.D. La Galaţi suntem numai două, eu şi dna dr. Morcov.



Profil
NĂSCUTĂ: 15 august 1967
EDUCAŢIE: Facultatea de medicină din cadrul Universităţii „Gr.T. Popa” Iaşi
FAMILIE: Căsătorită, are o fetiţă de cinci ani

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite