Pomană din bani publici pentru biserici. Un milion de lei alocaţi de Primăria Galaţi la ultima rectificare bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Cuvioasa Parascheva a primit de la Consiliu Local 30.000 lei
Biserica Cuvioasa Parascheva a primit de la Consiliu Local 30.000 lei

În Postul Crăciunului, aleşii locali au decis să aloce bisericilor din Galaţi, de la bugetul local, peste un milion de lei. Cei mai mulţi bani, câte 75.000 de lei de fiecare, vor primi bisericile „Sf. Brâncoveni”, „Sf. Vasile cel Mare” şi „Vovidenia”.

Deşi e criză, Primăria Galaţi nu uită să fie milostivă cu lăcaşurile de cult. La ultima şedinţă de Consiliul Local, aleşii au votat în unanimitate un proiect de hotărâre ce prevede acordarea unui sprijin financiar pentru 30 de biserici, în valoare de 1.086.000 lei.

Cum sunt împărţiţi banii

Conform consilierilor locali, sumele alocate urmează să fie folosite pentru continuarea lucrărilor de construire şi consolidare a lăcaşilor de cult.

Cei mai mulţi bani, câte  75.000 de lei de fiecare, vor primi bisericile „Sf. Brâncoveni”, „Sf. Vasile cel Mare” şi „Vovidenia”. Următoarele pe listă sunt Biserica „Sf. Cruce”- 60.000 de lei, „Naşterea Maicii Domnului” -50.000 de lei, „Sf. Haralambie” - 40.000 de lei, „Buna Vestire”- 40.000 de lei, „Pantelimon”- 40.000 de lei, „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”- 35.000 de lei, „Sf. Ioan Botezătorul”- 30.000 lei.

Cei mai puţin bani, câte 20.000 de lei de fiecare, vor ajunge la Biserica „Întâmpinarea Domnului” şi Biserica Catolică. 

Aleşii locali susţin că suma nu este deloc mare. Din contră, ei afirmă că a fost redusă cu aproximativ 20% faţă de suma alocată în 2009.

„Majoritatea banilor alocaţi nu sunt pentru construirea bisericilor noi, ci pentru consilidarea celor existente sau eventual pentru finalizarea construcţiilor începute. Suma este mai mică cu aproape 20 % faţă de anul 2009”, ne-a declarat Petre Alexe, membrul Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local.

„Episcopia derulează foarte multe proiecte sociale şi are nevoie de ajutor din partea Primăriei. Nu este deloc o sumă mare. Nu uitaţi că Oţelul Galaţi, care este un club privat, a primit două  milioane de lei în acest an de la bugetul local. Asta nu mi se pare corect”, spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Primăria poate acorda sprijin financiar pentru biserici, în baza OUG nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru lăcaşurile de cult. 

„Bisericile au trimis Consiliului Local un memoriu scris prin care solicită ajutor financiar. Banii au fost daţi în baza unei documentaţii bine argumentate”, a mai spus consilierul Petre Alexe.

În cadrul Episcopiei „Dunărea de Jos” funcţionează 8 protopopiate, cu 403 parohii şi 24 de filiale, cu un efectiv de 420 de preoţi angajaţi, 11 diaconi, 186 de cântăreţi, 318 de îngrijitori, 16 paznici şi 139 persoane angajate în posturi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite