Dezvăluiri Galaţi/ Peştele din Dunăre, exterminat cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinovate sunt firmele care au pescuit industrial în prohibiţie sub acoperirea unor autorizaţii pentru cercetări piscicole. Specialiştii spun că faţă de acum 20 de ani, în apele din jurul Galaţiului, incluzând aici şi Dunărea, populaţia piscicolă a scăzut de zece ori.

Pescuitul a fost, secole de-a rândul, una dintre ocupaţiile tradiţionale de bază din zona Galaţiului. Cu toate acestea activitatea de pescuit şi meseria de pescar sunt pe cale de dispariţie. În oraş au mai rămas în jur de 200 de pescari profesionişti care de-abia îşi scot banii de pâine pentru că peştele din ape nu mai este ca altădată.


De zece ori mai puţin peşte!

„Cred că acum sunt de cel puţin zece ori mai puţin peşte, în apele din jurul Galaţiului, decât erau acum 20 de ani. De la an la an, este din ce în ce mai puţin peşte", ne-a declarat Jean Mirică, preşedintele Asociaţiei Pescarilor Profesionişti „Lotca".

Efectele împuţinării populaţiei piscicole sunt alarmante. Nu moare doar o meserie, ci o întreagă industrie. Să nu uităm că, pe acest fundal (dar şi din cauza unui management dezastruos, pentru care, din păcate, nu a fost nimeni tras la socoteală), a dispărut Pescogalului, cândva una dintre cele mai mari întreprinderi de prelucrarea a peştelui din Europa.

Evident, şi reţeaua de pescării s-a făcut praf. „În anii '90 erau câteva zeci de pescării, acum mai sunt foarte puţine", ne-a mai explicat Jean Mirică.
La acest dezastru au contribuit şi autorităţile. Una dintre cele mai importante crescătorii din ţară era la Brateş. „Ferma piscicolă de la Brateş a fost distrusă încet-încet, nici până acum nu ştiu de ce", ne-a declarat fostul inginer piscicol Valeriu Gheorghe.

Nici activitatea de creştere a sturionilor pentru repopularea Dunării (cândva o activitate care trezea admiraţie în toată Europa) nu mai este ce a fost. Singura „maternitate de sturioni" din Romania , aflată la Galaţi, în cadrul Staţiunii de Cercetare Piscicolă mai este doar o palidă umbră a ceea ce a fost.

Între 1993 şi pâna în 1999, Dunărea a fost populată de către centrul din Galaţi cu peste 46.000 de pui de sturioni (cega, păstruga, nisetru). Acum, potrivit specialiştilor în piscicultură, nu se mai găseşte nimic din această populaţie, din cauza braconajului fără limite.

Deşi legislaţia stabileşte perioade de prohibiţie la pescuit, mafia peştelui a găsit soluţii: permisul special pentru pescuit ştiinţific. La adăpostul acestor acte fabricate, zeci de tone de peşte sunt pescuite anual şi sunt distribuite pe piaţa neagră.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite