„Dezmăţ" artistic în Galaţi! Graffiti pe majoritatea faţadelor din oraş (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Constantin Stoica e revoltat că peste tot în curtea Bisericii greceşti e desenat cu graffiti/ Foto: D. Negru
Preotul Constantin Stoica e revoltat că peste tot în curtea Bisericii greceşti e desenat cu graffiti/ Foto: D. Negru

Galaţiul a ajuns să semene cu un ghetou. Se poate convinge de acest lucru orice gălăţean sau turist care face o plimbare pe principalele străzi Domnească sau Brăilei. Proprietarii de imobile, responsabili de curăţarea faţadelor, acuză Poliţia că nu intervine pentru a-i pune la respect pe adolescenţii cu pretenţii de artist.

O plimbare prin centrul Galaţiului te poate transpune în atmosfera din gheoturile americane, pe care le-am văzut în filmele cu gangsteri. Cauza e că aproape pe toate edificiile de pe strada Domnească, şi nu numai, se regăsesc inscripţii şi picturi cu graffiti.  Vorbim despre aceeaşi stradă pe care Primăria intenţionează să o transforme în pasaj pietonal, la fel cum au toate oraşele importante din Europa.

Faţadele blocurilor au devenit pânze pentru pasionaţii de graffiti

Foto: Faţadele blocurilor de pe strada Domnească servesc drept pânze pentru pasionaţii de graffiti

Pictorii de graffiti nu ţin cont de menirea şi importanţa obiectelor pe care lasă urme. Mâzgâlite au fost, deopotrivă, sediul Romtelecom, Agenţia Naţională de Administrare FIscală, sediul Partidului Social Democrat, iar lista poate continua. 

VEZI GALERIE FOTO

"Artiştii" n-au îndrăznit să scrie direct pe faţada Primăriei

Autorilor le-a fost frică, totuşi, să picteze pe clădirea Primăriei, a prefecturii şi a Catedralei.  Nu au ocolit însă Biserica grecească, monument istoric ce datează din 1864.

Aşa arată partea dinspre drum a bisericii greceşti

„Avem mari greutăţi cu copiii care au mâzgâlit. E un mare păcat ce fac ei. E ceva diabolic! Am anunţat autorităţile, dar nu se ia nicio măsură pentru stârpirea acestor obiceiuri urâte. Ăştia cu graffiti abia aşteaptă să fie pereţii curaţi ca să murdărească din nou. Nici nu înţeleg ce scriu ei", a declarat Constantin Stoica, preot la Biserica grecească din Galaţi.

Preotul Constantin Stoica e revoltat că peste tot în curtea Bisericii greceşti e desenat cu graffiti/ Foto: D. Negru

Proprietarii clădirilor spun că nici nu reuşesc să roadă urmele de graffiti, că autorii au grijă să picteze din nou. Aurel Manole, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Galaţi a renunţat să mai cureţe faţada magazinului uniunii, situat pe strada Domnească.

„Tot românul se crede artist, dar ăştia sunt nişte pseudo artişti, copii teribilişti, de bani gata care consumă banii părinţilor. Nu intră în atribuţiile noastre să păzim faţada, atâta timp cât sunt oameni plătiţi să-i prindă pe autori. E foarte greu să cureţi această vopsea, pentru că pătrunde în zid. Trebuie să răzuieşti câţiva milimetri", a declarat Aurel Manole.

Potrivit Legii faţadelor, intrată în vigoare recent, proprietarii de imobile au obligaţia de a întreţine faţadele.

„Se consideră ca exteriorul cladirii înobilează spaţiul public. Aceste faţade, chiar dacă din punct de vedere al proprietăţii aparţin titularului, totuşi ne agresează pe noi, trecătorii, indiferent de statutul nostru. Primăria va avea un program de monitorizare, şi în momentul în care determină că proprietarii nu întreprind nicio acţiune pentru curăţarea faţadei, vor fi sunaţi să o facă, iar ulterior sancţionaţi", a declarat Teodora Voicilă, architect şef al Galaţiului.

Amenda pentru cei care nu respectă această obligaţie este între 2.000 şi 8.000 de lei. Termenul de efectuare a lucrărilor este de 12 luni de la primirea notificării din partea administraţiei locale. Pentru a da exemplu altor proprietari de imobile, Primăria a demarat un proiect de reparare şi întreţinere a faţadelor. În primă fază, sunt evidenţiate problemele şi determinate intervenţiile care urmează a fi făcute.

POLIŢIA PĂSTREAZĂ TĂCEREA

Pe de altă parte, Poliţia Locală este organul care are competenţa să amendeze cetăţenii care murdăresc clădirile. Contactat telefonic de cinci ori, seful Poliţiei Locale Cristian Gâscă s-a eschivat să ne spună care sunt realizările instituţiei pe care o conduce la combaterea fenomenului picturilor ilegale. Nu am aflat de la el nici câte sancţiuni au fost aplicate.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, scrierea sau desenarea fără drept pe pereţii clădirilor sau garduri şi în alte locuri publice constituie o contravenţie. Amenda este de la 100 la 500 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite