FOTO:„Casa de Italia” din Galaţi - demolată de ţigani. Nici italienii, nici românii nu se sinchisesc că imobilul a ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul este într-o stare avansată de degradare şi are nevoie urgentă de consolidare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a propus Consulatului Italiei de la Bucureşti clasarea clădirii în categoria monumentelor istorice.

Pe un tronson aflat pe strada Gării se află o casă construită la începutul secolului XX, proprietate a guvernului italian. Imobilul nu este declarat monument cu toate că are o arhitectură impunătoare.

image

Statul italian-proprietar!

Din informaţiile primite de la Direcţia Judeţeană de Cultură, aflăm că actul de vânzare -cumpărare a construcţiei datează din 6 noiembrie 1923. Casa a aparţinut lui Vittorio Radaelli, domiciliat în Galaţi, strada Lascăr Catargi. Acesta a vândut casa lui Ricardo Monzani, fost consul general al Italiei la Galaţi.

Foto: Directia Judeteana pentru Cultura

image

Clădirea este decorată cu elemente deosebite care-i dau o notă de originalitate. Pe unul dintre pereţi se remarcă două stele, simboluri masonice. Intrarea este străjuită de două coloane.

image

„Aceste stele sunt foarte rar folosite ca decoraţiuni. Ele nu se amplasează decât acolo unde există o simbolistică aparte. Clădirea este frumoasă şi s-a păstrat în timp", afirmă Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi.

Pentru că imobilul prezenta un real pericol pentru elevii Liceului de Artă, conducerea instituţiei a făcut o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcţii. În acest scop, a fost înştiinţat Consulatul Italian din Bucureşti.

image

„Pe 31 martie 2011, consulul Salvatore Rippa a venit la Galaţi pentru a vedea clădirea. Noi i-am propus varianta clasării. Dânsul a spus că, ori o demolează, ori o reface şi o vinde", ne-a spus Marius Mitrof.

image

De asemenea, în urma vizitei la Galaţi, a fost montat şi un gard de protecţie pentru ca imobilul să nu pună în pericol vieţile elevilor . „Consulul Italiei a fost foarte receptiv. S-a montat un gard foarte bun de protecţie. Problema a fost rezolvată", ne-a spus Ştefan Nedu, directorul Liceului de Artă.

Construcţie solidă

Deşi clădirea este grav deteriorată (din cauza vandalismului foştilor chiriaţi rromi),  finisajul acestei case a rezistat în timp.

image

Conform schiţei de proiect, casa are un demisol, parter şi mansardă. Parterul are o suprafaţă de 276, 89 metri pătraţi şi este alcătuit din patru camere mai mici, un living în suprafaţă de 155,25 metri pătraţi, un hol şi un grup sanitar.

image

Demisolul are o suprafaţă de 113,40 metri pătraţi şi este format din trei cămăruţe şi un hol. Mansarda, în suprafaţă de 174 metri pătraţi, este formată din patru camere şi două holuri.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite