Dezastru ecologic: Dunărea a adus sute de tone de gunoaie în Portul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele revărsării Dunării pot fi văzute mai ales în Port şi în zona Trecere-Bac. Pe o distanţă de câteva sute de metri, apele fluviului sunt  acoperite de PET-uri, gunoaie şi resturi menajere.

Aruncarea motanului

În loc să se ocupe de igienizarea zonei, autorităţile locale pierd timpul dând vina una pe alta. Primarul Dumitru Nicolae se disculpă şi spune că nu este responsabilitatea administraţiei locale să strângă gunoaiele de pe Dunăre: „Noi vom curăţa tot ceea ce ţine de uscat. PET-urile de pe apă să le cureţe cei care le-au aruncat”.

Pe de altă parte, Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Apelor Române, susţine că Primăria Galaţi trebuie să-şi facă ordine în gospodăria proprie: „Noi ne ocupăm doar cu întreţinerea albiei minore pe zonele neamenajate. De restul se ocupă administraţia locală”.

Gunoaiele de pe Dunăre au ajuns şi în atenţia ONG-urilor. Petruţa Moisi, directorul Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, spune că mai ales bidoanele de plastic sunt extrem de periculose pentru flora şi fauna fluviului.

„Am făcut zilele trecute o plimbare pe Faleză şi m-am îngrozit de ceea ce am văzut. Este dezastru! Legislaţia spune că este obligaţia agenţilor economici care administrează porţiunea. Primăria trebuie să atenţioneze Garda de Mediu pentru a-i amenda pe vinovaţi”, spune Moisi.

Bombe ecologice

„Perioada lor de dezintegrare este mai bine de 100 de ani şi constituie un pericol foarte mare pentru ecosistem. Peştii şi întreaga vegetaţie a apei sunt în primejdie”, susţine Petruţa Moisi.

Mihai Turcu, directorul Gărzii de Mediu ne-a declarat că va merge în control, iar cei responsabili vor fi aspru sancţionaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite