Galaţi: Dezastru după potop la malul Dunării/ Sute de saci cu nisip abandonaţi pe Faleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sacii cu nisip care au ţinut la distanţă apele au fost abandonaţi de autorităţi. Nisipul a devenit o ţintă atractivă pentru locuitorii din zonă, care doresc să-l folosească la unele treburi gospodăreşti.

Efectele revărsării Dunării pot fi văzute chiar şi după două săptămâni de la retragerea apelor. Sute de saci cu nisip abandonaţi, crengi uscate şi camioane de pet-uri. Iar autorităţile locale nu dau semne că s-ar grăbi să cureţe faleza.  

Malul Dunării, sufocat de gunoaie şi PET-uri

Sacii cu nisip care au apărat oraşul de inundaţii şi pentru care municipalitatea a plătit în jur de 100.000 de lei sunt acum lăsaţi de izbelişte în dreptul Administraţiei Domeniului Public, a Liceului de Marină şi a Adminitraţiei Portului Galaţi.

Nisipul nu a ajuns nici măcar pe plaja Dunărea, aşa cum promisese în urmă cu două săptămâni primarul Dumitru Nicolae.

Eugen Chiriţă, purtărul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, spune că responsabilitatea de a strânge sacii cu nisip de pe Faleză revine Primăriei Galaţi: „Nu este treaba noastră, dar în cazul în care ni se solicită vom interveni. S-a discutat ca nisipul să fie dus pe plajă. Noi am luat doar sacii din Valea Oraşului, din zona Gara 8,  pentru că trebuia să degajăm traficul rutier”.

Aşa cum era de aşteptat, sacii cu nisip din digul de apărare amenajat în Valea Oraşului reprezintă o tentaţie şi locutorii din zonă. De pildă,  în urmă cu două zile,  poliţiştii comunitari gălăţeni l-au surprins pe un tânar de 30 de ani chiar în momentul în care încărca 40 de saci de nisip din digul de apărare de pe strada Păcii. Hoţul a fost predat Secţiei 1 de Poliţie.

Cer ajutorul voluntarilor

Cât priveşte curăţarea spaţiilor verzi de pe Faleză, primarul Dumitru Nicolae aşteaptă ajutorul tinerilor: „Am reuşit să spălăm Faleza Inferioară, mai trebuie să curăţăm spaţiile verzi. Vom solicita ajutor voluntar de la tineri şi ştiu că îl vom primi. Pet-urile de pe Dunăre nu ne privesc, AFDJ-ul trebuie să se ocupe de treaba asta”.  

Cheltuielile municipalităţii generate de inundaţii au fost estimate la peste 100.000 de lei, reprezentând nisipul, sacii, transportul, benzina pentru motopompe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite