Deseară la foişorul de pe Faleză: Muzică orientală cu fanfara din Edirne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Veche de peste 60 de ani, fanfara turcească a păstrat în repertoriu numeroase piese orientale autentice, vechi de sute de ani.Dacă pentru mulţi „manea” înseamnă ceva degradant, turcii din Edirne vor interpreta... manele autentice.

Una dintre surprizele plăcute de la Festivalul muzicii de fanfară „Iosif Ivanovici”  din acest an este, fără discuţie, fanfara municipiului Edirne din Turcia, care va putea fi văzută deseară, de la ora 18.30, pe Faleza Dunării.

Vechi şi nou

Formaţia este o fanfară europeană, modernă ca şi compoziţie, dar care are în repertoriu, pe lângă muzica clasică şi piese orientale.

„Publicul din Galaţi trebuie să ştie că în această seară, pe Faleză la foişor, va putea asculta muzică tradiţională orientală. Manele, am putea spune, dar manelele acelea adevărate, nu rebuturile care au invadat piaţa, cu versuri jalnice şi care sunt cântate de tot felul de personaje!

Maneaua de azi care răsună de prin toate localurile a degenerat foarte mult din motive comerciale”, spune directorul Festivalului Fanfarelor, Marin Boroghină.

Tot de la el am aflat că manelele turceşti au făcut cândva parte din repertoriul urban al multor orchestre din oraşele cu comunităţi mari turceşti.

Orchestra din Edirne a fost fondată în anul 1950 de către Mehmet Yalgin, un cunoscut compozitor şi instrumentist turc. La început, fanfara a avut 11 membri. Din 1950 şi până în prezent orchestra a cunoscut o dezvoltare deosebită, în acest moment ea având 32 de muzicieni.

Dirijorul Hasan Avci, care a devenit membru al orchestrei în anul 1992, în calitate de interpret la clarinet, este primul care a dezvoltat şi îmbunătăţit repertoriul, lucru care a făcut ca în acest moment fanfara să fie una dintre cele mai apreciate din Turcia.

Din 2005 încoace, fanfara din Edirne a participat la mai multe concursuri şi festivaluri din România, unde a câştigat recunoaşterea şi aprecierea atât a publicului cât şi a specialiştilor din domeniul muzical.

De promovarea fanfarei s-a ocupat direct primarul oraşului Edirne, Hamdi Sedefci.  De altfel, şi la Festivalul Fanfarelor din acest an municipalitatea oraşului turcesc a ţinut să fie puternic reprezentată, din delegaţie făcând parte şi patru consilieri locali.

Femei la fanfară

Fanfara din Edirne este în prezent una tânără, printre instrumentişti fiind şi două femei. Ansamblul a participat şi acum trei ani la festivalul gălăţean, dar faţă de componenţa de atunci, cea de astăzi este mult modificată.

VOX:  „Publicul din Galaţi va putea asculta în această seară muzică tradiţională orientală”.  Marin Boroghină,  director Festival

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite