Deputatul Mihai Boldea a fost trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea, la sediul ICCJ foto: Roberto Sălceanu
Mihail Boldea, la sediul ICCJ foto: Roberto Sălceanu

Deputatul Mihail Boldea a fost deferit justiţiei de procurorii Dirceţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro.

UPDATE 16.15 "Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpati, 11 în stare de arest preventiv, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals", precizează DIICOT, într-un comunicat remis joi.

Potrivit sursei citate, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, inculpatul Mihail Boldea, deputat în Parlamentul României.

Procurorii DIICOT mai arată că membrii grupării, printre care Bolboceanu Mihaela Cristina, avocat din cadrul Baroului Galaţi şi Luchiniuc Aurica, fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. Inculpaţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals.

Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la aproximativ un milion de euro.

"În sarcina inculpaţilor se mai reţine că au încercat să obţină suma de aproximativ 5 milioane lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals, în dauna unei societăţi comerciale din municipiul Galaţi", precizează sursa citată.

Cei 19 sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, asupra vinovăţiei lor urmând să se pronunţe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 16 martie, Boldea a fost la DIICOT, unde s-a prevalat de dreptul la tăcere, a doua zi el plecând din România cu maşina până în Turcia, de unde a luat un avion către Kenya.

În 20 martie, Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Mihail Boldea, pentru a fi cercetat de către procurorii DIICOT în dosarul privind fraude imobiliare.

Două zile mai târziu, ICCJ a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.

Boldea anunţa presa în 23 martie că va veni el în România, nefiind cazul să meargă Poliţia după el. Deputatul Mihail Boldea a fost adus cu o cursă KLM de la Amsterdam. Boldea a fost preluat de o escortă a Poliţiei de la Aeroportul Otopeni şi dus direct la instanţa supremă, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă.

Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanţa supremă, iar succesiv măsura i-a fost prelungită.

În 8 iunie, ICCJ i-a prelungit mandatul de arestare preventivă a lui Boldea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite