Decât în şomaj, mai bine la cules căpşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi preferă să lucreze fără forme legale de muncă
Cei mai mulţi preferă să lucreze fără forme legale de muncă

Anul trecut, aproape 1.000 de gălăţeni şi brăileni au depus dosare pentru contracte de muncă în străinătate.  Solicitanţii de locuri de muncă în Uniunea Europeană provin din rândul şomerilor sau al angajaţilor care nu mai au siguranţa locului de muncă

Pe fondul situaţiei actuale determinată de criza economică în contextul căreia piaţa muncii se confruntă cu disponibilizări masive de personal şi o ofertă redusă de locuri de muncă, gălăţenii şi brăileni aleg să plece pentru a munci în străinătate. Foarte puţini pleacă însă cu forme legale de muncă, majoritatea preferând să muncească la negru.

De pildă, în 2009, în Galaţi, doar 124 de persoane, din care 19 cu studii superioare,  şi-au depus dosare pentru a munci în străinătate.  Dacă în ultimii ani, cea mai mare ofertă de locuri de muncă aunţată de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, prin intermediul reţelei EURES, erau în domeniul agricol, în Spania, între timp, oferta s-a  diversificat.

“Din cei 124 de gălăţeni, care au depus dosare, cei mai au mulţi optat pentru meserii precum: zidar, fierar betonist, prelucrător prin aşchiere, şofer, electrician, sudor sau bucător. Sunt şi 19 persoane cu studii superioare care au reuşit să-şi găsească joburi în industria alimentară,  metalurgie, inginerie mecanică, contabilitate şi IT”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan.

La mare căutare sunt medicii


Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc imediat după rezidenţiat, dar şi de condiţiile de muncă sub orice critică, tot mai mulţi medici tineri migrează în străinătate. Potrivit preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor, prof. dr.  Dumitru Cristea, anul trecut, din Galaţi au plecat 30 de doctori, 12 chiar de la noi din municipiu. Cel mai mare câştig salarial lunar poate fi încasat de medici în spitale din din Marea Britanie, Danemarca şi Germania. Conform ofertelor valabile în prezent, în reţeaua Eures, un medic specialist are un salariu (care exprimat în lei) este de 37.208 lei.

Brăilenii au preferat Marea Britanie

Şi în judeţul Brăila, în anul 2009, au apelat la serviciile oferite de AJOFM, 981 de persoane care doreau un loc de muncă în afara graniţelor.  Cei mai mulţi solicitanţi au optat pentru oricare ţară în care au găsit locuri de muncă disponibile cu condiţii de selecţie rezonabile şi salarii satisfăcătoare. Principalele ţări preferate de aceste persoane sunt: Marea Britanie, Spania, Italia şi Franţa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite