Decanul Baroului Galaţi: „Nu vreau să creez dinastii de avocaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Breahnă nu este de acord cu intrarea în avocatură pe bază de „filiaţie”.
Mircea Breahnă nu este de acord cu intrarea în avocatură pe bază de „filiaţie”.

Avocatul Mircea Breahnă se opune propunerii decanul Baroului Braşov, care vrea intrarea prioritară în Barou a copiilor de avocaţi.Decanul Baroului Braşov a şocat opinia publică cu ideea ca odraslele avocaţilor să fie acceptate în breaslă doar pentru că provin din „familie".

Şedinţa Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) de sâmbătă a generat discuţii aprinse în rândul avocaţilor, dar şi în cadrul opiniei publice după ce decanul Baroului Braşov, Aurel Moldovan a venit cu o propunere şocantă.

Copii de avocaţi să fie acceptaţi în avocatură pentru că ar deveni în timp bun avocaţi „sub îndrumarea propriei familii".

Tata, cel mai bun maestru

În calitate de decan, consider că aşa cum există o protecţie subiectivă a altor bresle de liber profesionişti, cum ar fi lichidatorii, executorii, medicii, evaluatorii, fără a uita şi întreaga paletă a notarilor şi magistraţilor, consider că şi avocaţii trebuie să fie protejaţi în accesul în avocatură a copiilor lor", le-a sugerat avocatul Aurel Moldovan colegilor săi.

Propunerea decanului de la Braşov, vădit discriminatoare la adresa tinerilor care doresc să urmeze o carieră în avocatură, a primit aviz negativ din partea Consiliului Naţional al UNBR.

"Este o propunere originală, dar cam atât. Eu unul nu sunt de acord cu aşa ceva. S-ar crea o discriminare clară şi conducerea Uniunii Barourilor a adoptat o decizie prin care se respinge această propunere, ca să nu existe interpretări", ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

O problemă la fel de gravă o reprezenta lipsa de informaţii a absolvenţilor de Drept în ceea ce priveşte perioadele de organizare a examenului de admitere în avocatură.

Fiecare barou din ţară era liber să îşi organizeze examenele când dorea iar mulţi jurişti au acuzat diverse interese întrucât nu aflau din timp bibliografia şi picau testele pe capete.

Examene la dată fixă

Pe 9 februarie Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de Guvern 159 OUG 159/2008 prin care se modifica legea de organizare si exercitare a profesiei de avocat.

În baza acesteia s-a decis ca examenul pentru dobândirea calitatii de avocat stagiar şi testările prin care apărătorii deveneau avocaţi definitivi să nu mai fie organizate la trei date diferite.

Toate barourile din ţară vor ţine la aceeaşi dată examenele pentru admiterea în avocatură, întrucât aşa a decis Curtea Constituţională. Vom analiza motivele pentru care s-a luat această decizie", ne-a precizat decanul Breahnă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite