De frica falimentului, negustorii s-au pus pe reduceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea magazinelor au afişat reduceri tentante şi gratuităţi, într-o încercare aproape disperată de a-i determina pe gălăţenii să cumpere.

Cumperi un produs şi al doilea este la jumătate de preţ sau plăteşti două şi primeşti trei. Acestea sunt cele mai întâlnite promoţii cu care comercianţii din oraşul nostru îşi întâmpină cumpărătorii în prag de sărbători.

De asemenea, multe magazine au micşorat preţurile, unele produse ajungând să fie mai ieftine chiar şi cu 200 de lei, patronii sperând astfel ca, măcar la sfârşit de an, să vândă mai mult. Măcar cât, când trag linie, să nu iasă pe minus în acest an extrem de dificil pentru orice afacere.

„Decât să stau cu marfa pe stoc şi cu datoria, cu dobândă, în bancă, mai bine dau mai ieftin marfa, dar mai scot din pierdere", spune Alexandru Toma, patronul unui magazin de pantofi care a ales să ofere o pereche de pantofi bonus la două perechi cumpărate.

Promoţia e o altă cale de a atrage clienţi. Alina Mihalcea, vânzătoare de cosmetice, susţine că printre cele mai căutate sunt gratuităţile: „În această perioadă am primit multe oferte şi de la furnizorii noştri, aşa că am putut avea la vânzare reduceri foarte mari. Spre exemplu, dacă cumperi un şampon primeşti gratuit balsamul, iar pentru o vopsea de păr dăm gratuit şamponul".

Ploaie de oferte

În această perioadă, se găsesc promoţii la aproape toate categoriile de produse: de la alimente şi haine, până la vacanţe de Crăciun şi Revelion, poliţe RCA valabile pentru tot anul 2010 şi abonamente în reţele de telefonie mobilă.

Asta nu face decât să-i bucure pe gălăţenii cu venituri mai mici. „Chiar dacă situaţia mea financiară nu este atât de bună, nu voi renunţa să fac cumpărături. Am observat că în ultima vreme reducerile au invadat magazinele", spune Ioana Ghintu, în vârstă de 32 de ani.

Promoţii irezistibile

Chiar dacă în acest an majoritatea gălăţenilor au renunţat să-şi mai cumpere haine, în prag de sărbători nu vor rezista tentaţiei mai ales că tot mai mulţi patroni au adus spre vânzare îmbrăcăminte la preţuri care nu depăşesc 50 de lei. Se găsesc bluze la 10 lei, blugi la 25 de lei sau geci la 30 de lei.

„Chiar dacă nu sunt de foarte bună calitate, vom cumpăra şi hăinuţe mai ieftine, mai ales pentru cei mici. Trebuie să le punem ceva sub bradul de Crăciun", susţine Alexandra Iordache, în vârstă de 35 de ani.


La fel de tentante sunt şi reducerile întâlnite în supermarket-uri, aici preţurile fiind mai mici cu sume cuprinse între 50 şi 200 de lei.
Spre exemplu, un laptop cumpărat în preajma Crăciuniului costă doar 1.500 de lei faţă de 1.700 cât era în urmă cu o lună, iar un aparat foto cu tot cu husă, card de memorie şi acumulatori este 399 de lei faţă de 499.

Pe de altă parte, pentru a atrage cât mai mulţi clienţi alte supermarket-uri au lansat cardurile speciale cu care poate fi achiziţionat orice produs în trei, şase sau 12 rate fixe, fără dobândă.

Promoţii înşelătoare, amendate de OJPC

Deşi toate promoţiile sunt atragătoare este bine să se acorde multă atenţie înainte de a cumpăra ceva. Cel puţin asta recomandă reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi care au primit multe sesizări din partea clienţilor înşelaţi de etichetele false.

„De exemplu, la SC Moris SRL pe geamul magazinului erau afişate preţurile de 15, 20, 30 şi 35 lei, însă în spaţiul destinat comercializăriii exista diverse sortimente de produse la care preţurile au valori de 120 de lei pentru cizme de damă LIN SH şi 65 de lei pentru pantofi Lumansi", a declarat directorul OJPC , Gina Stanciu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite