Galaţi: Dascălii nu pot plăti naveta şi renunţă la catedre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Mulţi primari au anunţat că nu pot asigura decontarea transportului zilnic pentru dascălii care fac naveta. Dacă unii profesori au renunţat la catedre, alţii se zbat să găsească gazde cu chirii cât mai mici în localităţile în care profesează.

Problema decontării navetei pentru cadrele didactice care vin din oraşe ca să-i inveţe carte pe copiii din mediul rural este una spinoasă, şi asta nu de azi, de ieri.

Dacă până nu demult primarii din localităţile judeţului mai dădeau ceva bani profesorilor pentru transport, anul acesta, cei mai mulţi dintre edili au anunţat că nu mai au de unde să obţină fonduri pentru decontarea abonamentelor.

“Avem fonduri reduse alocate oraşului. În plus, încasările sunt şi ele mici. Din punctul meu de vedere, aceste fonduri ar trebui să vină de la Guvern pentru că bugetele locale nu pot duce această povară”, afirmă primarul oraşului Bereşti, Octavian Dică.

Cei mai mulţi profesori ştiu că nu vor primi aceşti bani pentru a putea face naveta şi încearcă să găsească soluţii pentru a se putea descurca cumva.
Una dintre ele este aceea de a-şi căuta gazdă în localitatea în care predau. Sunt însă şi dascăli care nu îşi pot schimba domiciliul pentru că au sărăcit bugetele gestionate de primari.

De exemplu, Gilda Duca a obţinut o catedră de chimie la Grupul Şcolar „Paul Bujor” din Bereşti. Din păcate, ea  a fost nevoită să renunţe la orele respective pentru că ar fi trebuit să străbată, pe banii săi, o distanţă mult prea mare.

„Nu pot să fac naveta. Mă costă cam 400 de lei pe lună, iar salariul meu este de 1.000 de lei. Am doi copii, deci o familie de întreţinut, iar banii care-mi rămân nu-mi ajung. Nu pot nici să-mi găsesc gazdă la Bereşti. Asta este o soluţie doar pentru cineva care n-are obligaţii familiale. Prin urmare am renunţat la această catedră”, declară Gilda Duca.

Conducerea Inspectoratului Şcolar cunoaşte situaţia dar nu poate decât să spere că această anomalie va fi rezolvată de intrarea în vigoare a noii Legi a educaţiei.

„Aceasta ar urma să prevadă ca fondurile destinate decontării navetei să ajungă de la Ministerul Educaţiei direct în conturile şcolilor, reducând astfel presiunea asupra bugetelor locale”, spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Din păcate, adoptarea legii întârzie la Senat şi există riscul să mai stea acolo multă vreme din cauza disputelor politice pe marginea ei. În aceste condiţii, un termen realist de intrare în vigoare a noii legi  ar putea fi 1 ianuarie 2011.

Conducerea ISJ îi sfătuieşte pe cei care au catedre în localităţi aflate la distanţă mare de oraş să-şi găsească gazde.

Experienţa anilor trecuţi ne arată faptul că au fost şi cazuri în care dascălii locuiau în gazdă, la rude sau prieteni şi care solicitau şcolilor decontarea unor bilete cerute în autogări altor călători.

Autorităţile şcolare admit că au existat şi astfel de situaţii, dar inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu este convins că nu se vor repeta după apariţia Legii educaţiei, în sensul că şcolile vor putea avea „în mână” situaţia dascălilor şi nu vor mai deconta decât după o analiză atentă a fiecărui caz.

Decontul biletelor, abonamentelor sau a a benzinei

Potrivit Statutului Personalului Didactic, dascălii care nu dispun de locuinţă şi cei cărora nu li se poate oferi cazare corespunzătoare în localitatea în care profesează, li se vor deconta cheltuielile pentru transport în comun, la şi de la locul de muncă.

În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de domiciliu şi sediul instituţiei de învăţământ, profesorii pot primi contravaloarea a 7,5 litri benzină Premium la 100 km parcurşi dacă se deplasează la şcoli cu maşinile personale. Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către administraţia publică locală.

VOX – Noua Lege a educaţiei va schimba datele problemei – Onuţ Atanasiu, inspector general adjunct

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite