Dascălii sunt obligaţi să-şi plătească analizele medicale din propriul buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei spun că banii pentru efectuarea vizitei medicale obligatorii înaintea începerii anului şcolar ar trebui asiguraţi de angajator. În fiecare toamnă, analizele medicale pe care trebuie să le facă toţi salariaţii din sistemul de învăţământ gălăţean devin subiect de dezbatere şi stres

Motivul: cadrele didactice sunt obligate să plăteasca vizita medicală din buzunarul propriu.

La Şcoala 41 "Grigore Teologul" din Galaţi, de exemplu, dascălii şi personalul nedidactic au fost nevoiţi să plătească pentru consultaţiile şi analizele necesare realizării controlului medical anual.

"Ne-am trezit cu o firmă privată, specializată în Medicina muncii care ne-a pus să plătim câte 20 de lei.

Asta după ce în prealabil ne-au anunţat că nu mai sunt valabile adeverinţele de la medicul de familie, acelea cu «apt medical».

Nu mi se pare normal să plătim noi pentru un serviciu care trebuie asigurat de angajator", spune Gabriel Şandru, unul dintre profesorii şcolii.


Secretara şcolii spune că a cerut centrului financiar să disponibilizeze fonduri pentru această operaţiune, dar că răspunsul a fost sec: nu sunt bani!

"Acest lucru se întâmplă deoarece dinspre contabilităţi se aude acelaşi şlagăr: «nu sunt bani - e criză», deşi sunt şcoli care au sume necesare prevăzute în buget şi chiar plătesc aceste analize medicale.

Cele mai multe însă, fie din lene, fie din neştiinţă, refuză plata pe motiv că nu au sumele respective prevăzute în buget", spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Dascălii de la Şcoala "Grigore Teologul" mai spun că acest control medical, realizat de "Sanavita" a fost unul formal şi că mult mai rigid ar fi fost un control efectuat de medicul de familie, care are tot istoricul bolilor pacienţilor lui.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite