Portret: Dan Ujeucă, arhitectul gălăţean care de-o viaţă proiectează vapoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat numeroase concursuri de arhitectură în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra, a unui salon auto din Italia şi a mai multor reşedinţe particulare de lux din Germania.

A luat admiterea „din prima" la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. „A fost o mare surpriză. Am avut colegi, şefi de promoţie, care au luat admiterea abia a opta oară. Se intra foarte greu", spune Dan Ujeucă.

Împătimit de navigaţie

Pasiunea pentru vapoare l-a adus la Galaţi în 1975. A avut norocul să fie angajat la Institutul de Proiectări pentru Construcţii Navale. S-a remarcat rapid şi a format un colectiv de design, în cadrul căruia a lucrat până la Revoluţie. „Eu am venit aici cu pluta. Am venit şi am văzut atâta apă! Eram fascinat!", ne spune artistul.

Îşi aminteşte că prima lucrare pe care a realizat-o a fost o navă pentru Ceauşescu. Multe dintre navele care s-au fabricat în România, din 1975 până în 1989, au fost mai întâi pe planşeta arhitectului Ujeucă. „De exemplu Steaua Polară. Acum este transformată în navă de protocol, la Brăila. Se plimbă diverşi politicieni cu ea".

A mai proiectat nava „Independenţa", primul tanc-petrolier de 150.000 tdw, şi a lucrat la reabilitarea navei cu zbaturi „Tudor Vladimirescu".

A realizat o sumedenie de lucrări, de la simple case, până la locuinţe colective. „Am lucrat la căminul studenţesc al Universităţii Danubius, la clădirea viitorului Muzeu de Artă Vizuală, la cargouri petroliere, remorchere. Proiectul clădirii „Muzeului de Artă" a luat premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România" a mai spus reputatul arhitect.

Dan Ujeucă a părăsit ICEPRONAV imediat după Revoluţie având curajul să renunţe la un post de conducere pentru a lucra pe cont propriu.

Recunoaştere dincolo de graniţe

A câştigat multe concursuri de arhitectură şi în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra. A proiectat, printre altele, un salon auto în Italia şi reşedinţe particulare în Germania.

Este convins că că valoarea unui architect depinde de creditul pe care il acordă investitorii.
„Poţi să faci zgârie nori, degeaba, dacă nu ai un investitor care să te ajute", spune Ujeucă.

Despre arhitectura oraşului Galaţi spune că este scăpată din mână, iar oraşul se dezvoltă absolut haotic.

Nici la ora actuală noi nu avem un PUG. Niciunul dintre confraţii noştri nu vrea să ocupe postul de architect- şef al Galaţiului. Asta înseamnă că se întâmplă ceva. Oraşul se dezvoltă complet aiurea. Oricine vrea, oriunde vrea, îşi poate amplasa o casă", adaugă arhitectul.
Întrebat ce ar schimba la Galaţi, ne-a răspuns cu zâmbetul pe buze: „E ca în bancul ăla cu Lenin. «Eu plec in Filnanda». Aş schimba locul".


Întrebări şi Răspunsuri

Cum aţi caracteriza arhitectura actuală ?

Este o arhitectură minimalistă. De asta nici nu prea am eu priză. Dacă mă apuc să fac unuia o casa, cu siguranţă că nu o să-i placă. Din păcate, trebuie sa te mulezi pe prostiile pe care le vrea persoana respectivă. Dacă la doctor ar face exact cum face cu arhitectul, probabil ca într-o jumătate de oră ar fi mort. Si aici ţi se poate întampla, însă, doar în caz de cutremur".

V-a afectat criza?

Evident! Viitorul se arată şi mai sumbru dacă nu vin investitorii cu proiecte. Atunci când un arhitect câştigă o licitaţie, nu înseamnă că va primi bani imediat, ci abia în momentul în care s-a finalizat lucrarea. Or, având în vedere că o lucrare poate dura de la 6 luni, la un an, birourile de arhitectură pot întampina mari probleme financiare. De la sublim, la catastrofal, e doar un pas"


Ce-i place: „Îmi place berea şi whisky-ul. Îmi plac atât de multe treburi că uneori sunt în contradicţie cu vârsta mea. Îmi place să mă plimb cu rolele, cu patinele, cu bicicleta. Ador să fac oameni de zăpadă şi să fiu alături de tineri".

Ce nu-i place: "Nu-mi place brocolli, nu-mi place meschinăria, deşi uneori suntem meschini. Nu-mi place ipocrizia, deşi sunt ipocrit. Nu-mi place violenţa. Nu-mi place faptul că absolut toate licitaţiile sunt compromise".

Profil

Născut: 11 martie 1947, Bârlad

Studii: Institutul de Arhitectură Bucureşti

Ocupatie: arhitect

Familie: căsătorit, 2 copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite