Daciana Carmen Curtean face performanţă în handbal, dar plânge după baschet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Handbalista Daciana Curtean este de şapte ani la Galaţi. A câştigat medalia de bronz în Cupa Cupelor, a jucat o finală a Challenge Cup, iar în acest an va evolua cu Oţelul în Cupa EHF.Daciana Curtean provine dintr-o familie de sportivi sibieni care au împânzit ţara în căutarea performanţei.

Handbalista Daciana Carmen Curtean, coordonatorul de joc al echipei de handbal feminin Oţelul Galaţi este în momentul de faţă una dintre cele mai îndrăgite sportive din oraşul de la malul Dunării. Daciana a decis să îşi lege cariera sportivă de clubul de handbal Oţelul la doar 20 de ani, iar în ultimele şapte sezoane a evoluat admirabil pentru echipa gălăţeană.

Dinastie de sportivi în toată regula

Originară din Sibiu, Daciana Carmen Curtean provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl său a fost fotbalist şi apoi arbitru de fotbal, iar mama a jucat handbal, pentru ca apoi să devină, la rândul său, arbitru de fotbal. Cel mai cunoscut din familie este fratele său, Alexandru Curtean, care evoluează în prezent ca fotbalist la Politehnica Timişoara. Familia de sportivi este completată de o mătuşă care a jucat handbal, dar şi de alte rude care au practicat diverse alte sporturi.

A început sportul la cinci ani

Daciana Carmen Curtean şi-a început cariera sportivă la doar cinci ani, executând sărituri în apă. Deşi părinţii doreau doar ca fata lor să înveţe înoate, Daciana se plictisea şi dorea să facă ceva mai spectaculos. La nouă ani începea să joace baschet la Sibiu, un sport pe care îl iubeşte enorm şi în prezent, însă părinţii au dorit să facă altceva. „În Sibiu nu există echipe de baschet şi pentru acest motiv am fost nevoită să renunţ", ne-a declarat sportiva.

image

Peste trei ani a fost nevoită să se apuce de handbal, însă cu gândul a rămas la baschet. „Mă duceam în parc şi plângeam. Le spuneam părinţilor că mă duc la antrenamente la handbal, dar eu timp de două săptămâni am mers în parc pentru că nu mai puteam face baschet", ni s-a destăinuit sportiva.

Părinţii au aflat în cele din urmă ce se întâmpla şi i-au dat de ales: fie făcea handbal, fie renunţa la sport. Aşa a început cariera de handbalistă a sibiencei, care datorează baschetului tehnica sa actuală, ce a ajutat-o să şi ajungă coordonator de joc la HC Oţelul Galaţi.

image

Finalistă în Challenge Cup

Când era doar în clasa a XI-a a fost selecţionată în echipa de senioare a Sibiului, unde a devenit titulară. Sezonul următor promova cu echipa în primă ligă de handbal, iar talentul său a făcut să fie remarcată de echipele cu tradiţie din handbalul românesc.

A acceptat să joace pentru Universitatea Remin Deva în 2003, care la acel moment era vicecampioana României, iar sezonul următor juca finala Challenge Cup şi obţinea medalia de argint cu echipa. În toamna lui 2004 accepta să vină la HC Oţelul Galaţi, iar de atunci a jucat neîntrerupt pentru echipa gălăţeană.

image

„Am avut ambiţia să dovedesc ce pot în handbal. Cred că mi-a reuşit", ne-a declarat Daciana Carmen Curtean, iar rezultatele sale vorbesc de la sine. În 2008 obţinea medalia de bronz cu echipa gălăţeană în Cupa Cupelor, iar în următorul sezon se clasa cu HC Oţelul Galaţi pe locul cinci în aceeaşi competiţie. În acest an handbalista a disputat cu echipa sa finala Cupei României şi s-a calificat în Cupa EHF, o altă performanţă notabilă.

Vrea să devină kinetoterapeut

Cea mai bună performanţă pe care a obţinut-o în campionat cu Oţelul este clasarea pe locul 3 în 2008, însă sportiva are aşteptări mari.

„Vreau să avem rezultate mai bune în campionat şi cupele europene. Cred că putem trece de echipa Sarajevo, cu care am căzut", afirmă Daciana Carmen Curtean. Deşi este adoptată de Galaţi, handbalista ar dori ca la finalul carieriei să se întoarcă la Sibiu, unde va alege între o carieră ca antrenoare de handbal sau kinetoterapie.

Am fost operată de mai multe ori şi ştiu cât de utilă este kinetoterapia. Îmi doresc să lucrez cu copii, să îi ajut în special pe cei cu probleme de mers", ne explică emoţionată sportiva.

Nu poate discuta deocamdată despre proiecte de viitor pentru că are în faţa o carieră ca jucătoare de handbal, însă îşi doreşte să aibă copii. „Iubesc copii, aş dori să am unul, doi, dar ,dacă se poate, aş vrea să îi facă prietenulmeu, nu eu", ne spune amuzată Daciana Carmen Curtean.

Nu mai vin copii la handbal

Handbalista adoptată de Oţelul de la Sibiu susţine totul pleacă de la bani când vine vorba depsre faptul că foarte puţini copii se mai înscriu la handbal. „Veniturile din activitatea sportivă le pot asigura sportivilor un trai decent, chiar dacă în momentul de faţă veniturile din campionatul intern sunt foarte mari la echipele de top şi mici la cele de mijlocul clasamentului, însă nu-i ca la fotbal", spune Carmen.

„După ce nu mai joci, trebuie să îţi găseşti ceva de făcut pentru că nu te poţi angaja ca orice altă persoană. Este destul de dificil", ne explică Daciana Carmen Curtean. Sportiva este îngrijorată că handbalul are perspective sumbre, în condiţiile în care din ce în ce mai puţini copii aleg să vină către acest sport. Mai mult decât atât, părinţii trebuie să le cumpere echipamentul şi de multe ori să le plătească deplasările în cantonamente şi turnee.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite