DEZMĂŢ PE BANI PUBLICI/ Statul plăteşte câte 36 de directori pentru agricultură în fiecare judeţ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au salarii lunare cuprinse între 6000 şi 9000 de lei de fiecare. Ministerul Agriculturii are în fiecare judeţ nu mai puţin de 13 structuri!

Unul dintre ministerele care au cea mai stufoasă schemă de funcţionari în teritoriu (în ciuda faptului că sectorul economic de care răspunde este 100 la sută privat) este Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Am numărat că în fiecare judeţ ministerul are nu mai puţin de 13 structuri teritoriale, iar aceste au în total 36 de directori generali şi directori adjuncţi.

CITEŞTE ŞI:

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi, ia un salariu lunar de 7.729 de lei

Ţăranii obligaţi să ceară subvenţiile on-line: "Ce-i acela internet?"

Salariile lunare ale acestora sunt cuprinse între 6.000 şi 9.000 de lei de fiecare, doar pentru plata lor cheltuindu-se de la bugetul de stat circa 130 de milioane de lei noi pe an. Adică aproape 100 de milioane de euro, fără a socoti aici impozitele aferente salariilor.

Iată cele 13 instituţii din teritoriu ale agriculturii

1 - Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR)- are un director executiv şi cinci directori adjuncţi. În afara directorilor, are şi între 22 şi 35 de angajaţi, funcţie de mărimea judeţului.

2 - Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) - un director executiv şi patru adjuncţi. Aici se plătesc cele mai mari salarii, care sar de 100.000 de lei pe an în cazul unui director. Instituţia are şi peste 100 de alţi angajaţi în fiecare judeţ.

3 - Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (ANCA) - un directori şi doi adjuncţi; 25-50 de angajaţi în fiecare judeţ.

4 - Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) - un director şi un adjunct; 8 angajaţi pe judeţ.

5 - Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - un director şi patru adjuncţi; între 50 şi 200 de angajaţi în fiecare judeţ.

6 - Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) - un director şi opt angajaţi pe judeţ.

7 - Oficiul Judeţean pentru Reproducţia şi Selecţia Animalelor  (OJRSA)- un director şi un adjunct, plus 6-22 angajaţi în fiecare judeţ.

8 - Direcţia Sanitară-Veterinară (DSVSA) - un director, trei adjuncţi şi între 80 şi 140 de angajaţi, funcţie de mărimea judeţului.

9 - Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPDA) - un director şi 2-7 angajaţi în fiecare judeţ.

10 - Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) - un director, un adjunct şi 5-12 salariaţi pe judeţ.

11 - Agenţia Domeniilor Statului (ADS) - un director şi 1-3 angajaţi.

12 - Oficiul de Rentă Viageră (ORV) - un director şi 1-6 salariaţi.

13 - Direcţia Silvică Judeţeană ( Romsilva) - un director, doi adjuncţi şi între 40 şi 200 de angajaţi pe fiecare judeţ.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Ori se calcă pe bătături unele pe altele, ori nu fac nimic

Puzderia de instituţii agricole din teritoriu au ca scop principal să asigure locuri de muncă pentru clientela politică.

Multe dintre ele nu au nicio activitate explicită - cum ar fi Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice sau Oficiul de Reproducţia şi Selecţia Raselor, instituţii rămase de pe vremea lui Ceauşescu în schema -, altele se calcă pe picioare în aceeaşi zonă de competenţă.

Spre exemplu, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală face o serie de plăţi pentru Agricultură, deşi pentru asta există APIA (organism acreditat de UE), iar filiala Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură se ocupă de o consultanţă pe care o face deja OJCA şi de proiecte de finanţare de care se  ocupă şi OJDPRP.

Toate aceste instituţii ocupă sedii pentru care se plătesc sume importante pentru întreţinere sau pentru chirie, toţi directorii au secretare, şoferi, maşini la scară, fond de protocol etc.

Sumele cheltuite sunt uriaşe, deşi este evident că aceste 13 structuri ar trebui să fie comasate în 3 sau 4 entităţi, cu 3 sau 4 patru directori în loc de 36.

În ediţiile viitoare vom reveni cu detalii despre fiecare instituţie în parte şi despre sumele uriaşe cheltuite de acestea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite