Ne batem joc de valori!Galaţiul, pe punctul de a pierde singura legătură cu Mihail Sadoveanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea a fost construită în perioada interbelică. Foto: Bogdan Nistor
Clădirea a fost construită în perioada interbelică. Foto: Bogdan Nistor

Casa verişoarelor marelui scriitor se năruie sub indiferenţa autorităţilor. Aflat chiar lângă Palatul Copiilor din Galaţi, imobilul reprezintă un real pericol pentru copii.

Puţini gălăţeni ştiu că urmaşii marelui prozator Mihail Sadoveanu au avut o reşedinţă în urbea de la malul Dunării, dar şi mai puţini ştiu că aceasta este lăsată de izbelişte de către actualii proprietari, respectiv Primăria municipiului Galaţi.

Amplasată în imediata vecinătate a Palatului Copiilor, pe strada Mihai Bravu, la numărul 30, casa a aparţinut surorilor Drăgănescu, verişoarele lui Mihail Sadoveanu.

Potrivit spuselor directorului Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru, clădirea a fost naţionalizată, revendicată şi, în cele din urmă a ajuns, în proprietatea Primăriei.

Ultima instituţie care a funcţionat în această clădire a fost Administraţia Taberelor, care a părăsit însă imobilul în anul 2000 din cauza infiltraţiilor şi a fisurilor.

Clădirea, construită în perioada interbelică, nu este în lista monumentelor de arhitectură din Galaţi, dar strada pe care este situat imobilul este plină de clădiri cu o bogată încărcătură istorică şi culturală.

Din păcate, această clădire frumoasă, cu aspect de han boieresc, a fost lăsată de izbelişte.

„Clădirea s-a deteriorat în urma unei avarii survenită la o centrală termică din zonă. Atunci, subsolul a fost inundat, iar structura imobilului s-a şubrezit", povesteşte directorul muzeului gălăţean.

Mai grav este că în acest moment, între Palatul Copiilor (frecventat zilnic de sute de copii) şi casa care a aparţinut rudelor lui Mihail Sadoveanu nu există niciun gard de protecţie.

„Am cerut Primăriei prin mai multe adrese să monteze un gard pentru a limita accesul copiilor care se apropie din curiozitate de această clădire. Ornamentele de pe clădire sunt desprinse, iar şarpanta acoperişului este putredă şi poate oricând să cedeze. În plus, în zona Clubului de Judo, există o zonă în care copiii pot ajunge foarte uşor în casă", spune directorul Palatului Copiilor, Camelia Nenu.

Din păcate, Primăria n-a dat niciun răspuns acestor adrese, cum de altfel nu ne-a răspuns nici nouă la adresa oficială înaintată către purtătorul de cuvânt.

Cert este că Municipalitatea ar putea să refacă această clădire şi să o transforme fără probleme într-o instituţie de învăţământ, capitol la care spaţiile sunt deficitare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite