Curtea Constituţională a declarat neconstituţional textul de lege privind dubla remunerare a sindicaliştilor în urma unei excepţii ridicate de Arcelor Mittal Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia conmbinatului siderurgic gălăţean a contestat prevederea conform căreia pe perioada în care diverse persoane desfăşoară activităţi sindicale, ele pot fi remunerate din fondurile organizaţiei sindicale, dar şi din cele ale angajatorului.

Dosarul privind dubla remunerare a sindicaliştilor a ajuns pe masa Curţii Constituţionale în urma unei excepţii ridicate într-un proces civil de către societatea Arcelormittal SA din Galaţi. Procesul avea ca obiect, printre altele, obligarea reducerii programului de lucru a 34 de angajaţi aleşi membri în organul de conducere al unei organizaţii sindicale cu cinci zile pe lună.

Conducerea Arcelor Mittal Galaţi a susţinut că textul de lege instituie un privilegiu în favoarea membrilor organelor de conducere ale sindicatelor, întrucât acestora li s-a acordat dreptul de a lucra cu 3-5 zile lunar mai puţin la locul de muncă, fără afectarea drepturilor salariale.

"Salariul este acordat pentru munca efectiv prestată şi nu pentru desfăşurarea de activităţi sindicale. Textul legal criticat încalcă şi dreptul de proprietate al angajatorului, întrucât impune în sarcina acestuia plata unor drepturi salariale chiar şi în situaţia în care angajatul nu a prestat muncă în favoarea sa", au precizat reprezentanţii combinatului siderurgic în faţa magistraţilor Curţii Constituţionale.

Judecătorii au dat dreptate angajatorului, precizând că acesta "nu poate fi obligat la plata unei remuneraţii care să facă abstracţie de această situaţie concretă şi obiectivă. Textul legal criticat afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art.44 din Constituţie".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite