De acum elevii de liceu se pot înscrie la cursuri pentru supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pregătirea teoretică şi practică se va ocupa asociaţia "Exploratorii", condusă de Horia Axinte.  Primele două niveluri ale cursului se vor derula în acest an şi sunt gratuite

Cel mai recent caz de la Iaşi, în care o tânără şi-a salvat prietena cu preţul vieţii sale, scoţând-o din flăcări, ei a scos la iveală o realitate cruntă:

populaţia nu are noţiuni elementare de supravieţuire. Curajul nu este îndeajuns în astfel de cazuri!

Pornind de la mai multe experienţe trecute, dar şi de la mai multe statiştici îngrijorătoare, Horia Axinte, un gălăţean pasionat de tehnici de supravieţuire, s-a hotărât să le împărtăşească elevilor din liceele gălăţene experienţa sa în acest domeniu.

A stabilit o tematică de curs axată atât pe pericolele din mediul „urban", cât şi pe cele din mijlocul naturii, apoi a înfiinţat o asociaţie „Exploratorii" lansând o provocare tuturor liceelor din Galaţi. A trimis proiectul chiar şi la Club Rotary „Donaris" şi „Vigoris", de la care aşteaptă un sprijin.

Din păcate, deocamdată au răspuns provocării doar patru licee. Încă mai aştept să intre în «joc» şi Colegiul Pedagogic, Liceul Sportiv, poate chiar şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, pentru că se lipeşte perfect cu viitoarele lor activităţi", spune Horia Axinte.


Derularea cursurilor

„Le vom susţine la sediul fiecărui liceu în parte, în timpul orelor de dirigenţie. Temele vor fi anunţate din timp, pe mailul fiecărui elev. Practic, va fi vorba despre un dialog, nu vrem să vorbim numai noi, trebuie să fie interactiv", explică Horia Axinte.

Pentru început, toţi elevii vor avea parte de cursuri gratuite de iniţiere. Va urma etapa „Bronz", şi aceasta gratuită, care va cuprinde cursuri de sală şi pe teren. La final, cursanţii vor primi diplome cu care se poate accede mai departe în secţiunile „Argint" şi „Aur", care vor conţine şi acţiuni de voluntariat, dar şi conducere de grup.

„În prima etapă, sunt înscrişi automat toţi cei care doresc. Pentru cei care vor dori cursuri în mijlocul naturii, vor fi necesare nişte condiţii de sănătate", mai spune iniţiatorul proiectului.

Etapele de iniţiere şi „Bronz" se vor derula pe tot parcursul anului 2011, urmând ca celelalte două etape să fie pregătite pentru anul viitor.

Şi pentru că vor fi cu siguranţă voci care vor întreba „la ce bun toate aceste cursuri ?" o să le spunem doar o singură statistică: 90% dintre tinerii din Galaţi nu ştiu să aprindă un foc în natură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite