Cum mai sunt cheltuite fondurile structurale/ Bani europeni ca să ştim unde este pădurea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţarea se ridică la peste 200.000 de euro, iar suma provine de la Comunitatea Europeană. Banii vor fi cheltuiţi pentru a-i înforma pe gălăţeni unde se află aria protejată din Pădurea Gârboavele

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a reuşit „performanţa" de a atrage o finanţare de 226.000 de euro ce va fi folosită pentru informarea locuitorilor judeţului nostru în legătură cu locul în care se află aria protejată din Pădurea Gârboavele.

Suma toatală care va fi atrasă de CJ Galaţi se ridică la 953.319 lei (în jur de 226.000 euro), din care 768.805 lei reprezintă valoarea nerambursabilă oferită prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, derulat in perioada 2007 - 2013, iar 184.514 lei reprezintă TVA.

„Este un proiect foarte important. Spre exemplu, în urma desfăşurării programului gălăţenii vor şti că nu toate cele 390 de hectare ale pădurii constituie aria protejată, ci doar 230 de hectare", a declarat Laura Angheluţă, managerul de proiect.

Prioritate discutabilă

„200.000 de euro este o sumă importantă mai ales în momente de recesiune economică, iar cheltuirea ei pe materiale de comunicare nu mi se pare o urgenţă. Trebuie să investim în dezvoltare", a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Care sunt investiţiile „importante" din banii proveniţi de la Comunitatea Europeană care vor ajuta la dezvoltarea judeţului!? Conform declaraţiilor managerului de proiect, Laura Angheluţă: se vor imprima şepcuţe, pixuri şi chiar genţi cu însemnele acţiunii, se vor amplasa panouri informaţionale în pădure, se vor achiziţiona spaţii editoriale în media locală şi se vor tipări materiale de comunicare publică.

Cu ce vor rămâne gălăţenii după cheltuirea celor 226.000 euro ?
„Încercăm să salvăm pădurea de intervenţiile necontrolate ale oamenilor, să-i ajutăm să înţeleagă că în pădure nu pot face tot ce vor", a mai explicat Laura Angheluţă.

Cu girul UE

Conform „Ghidul Solicitantului" pe POS Mediu, aprobarea unor proiecte, oricât de trăsnite ar fi, trece prin două filtre. Unul este al Ministerul Mediului şi al doilea al Comisiei Europene care ia decizia de a acorda sau nu finanţare unui proiect. În cazul unor probleme în derularea proiectului, banii vor fi returnaţi de CJ Galaţi.

Reamintim că instituţia a mai fost implicată în două scandaluri legate de proiecte cu finanţare europeană - PHARE (proiectul Muzeului Satului şi cel al Centrului de Afaceri)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite