Culmea urbanismului la Galaţi: spaţiile verzi ale blocurilor sunt transformate în parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şi cazul unui teren din faţa blocului A2 din Micro 20, acoperit cu beton pentru a se face loc mai multor maşini.Cei mai mulţi locatari sunt supăraţi pe decizia Primăriei de a schimba destinaţia terenului fără autorizarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului.

În timp ce Uniunea Europeană se arată îngrijorată de faptul că municipiul Galaţi se numără printre oraşele cele mai poluate din România, autorităţile mai distrug câteva spaţii verzi pentru a face parcări betonate. Se întâmplă în zona blocului A2, din cartierul Micro 20.

Adio spaţiu verde!

Părerile locatarilor sunt împărţite. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi de distrugerea spaţiului verde, însă sunt şi locatari satisfăcuţi de faptul că se face parcare.

"Aici trebuia sa fie spaţiul verde. Acum l-au stricat. Primăria a vrut să facă parcare. Cu cine să te cerţi? Nu ai cu cine, fac ce vor ! Nici măcar nu încap multe maşini ! Au stricat spaţiul verde degeaba”, spune Constatin Vrabie, unul dintre locatarii blocului A2, din Micro 20.

Alt locatar, aceeaşi nemulţumire: „Aveam la bloc puţin spaţiu verde şi l-au stricat şi pe ăsta. Am văzut că s-au apucat de lucrări în urmă cu câteva zile şi acum sunt aproape la final. Au turnat beton şi au acoperit cam 70% deja. În loc să pună un gard viu, să planteze gazon şi câţiva copăcei, aşa cum au în faţă multe alte blocuri din oraş, ei au devastat spaţiul verde pentru o parcare. Oare ce costă mai mult? Un gard şi o palmă de gazon sau atâtea tone de ciment? Noi plătim impozit pentru acest teren care în acte este spaţiul verde al blocului”, spune Păvălaşc Ileana.

„Bine totuşi că se face ceva. Pe acest teren stăteau parcate zeci de maşini. Era nevoie de o parcare amenajată”, consideră un alt locatar, Petrică Simion. 

Primăria ripostează

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco se apară spunând că terenul era neamenajat şi că solicitarea a venit din partea locatarilor blocului respectiv. Totuşi, edilul a recunoscut că nu a fost obţinută o autorizaţie de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului. 

„Acel spaţiu era de fapt o pârloagă. Nu s-a făcut nimic în 40 de ani. Asociaţia ar fi trebuit să amenajeze acel spaţiu. Orice am face, nimic nu e bun. A fost o cerere a locatarilor. Când ploua, era tot timpul noroi. Dacă se amenaja spaţiul verde, era muncă în zadar pentru că locatarii ar fi trebuit să ude şi să întreţină spaţiul verde. Or, nu fac nici măcar asta ca să nu crească factura de la apă”, a spus viceprimarul.

Criză de spaţiu verde

Galaţiul are în prezent 2,8 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, adică la jumătate faţă de 1990 şi cu mult sub normele impuse de UE, care prevede 22 de metri pătraţi pe locuitor! Mai grav este că această cifră este doar o estimare, deoarece municipalitatea nici măcar nu ştie cât spaţiu verde există în Galaţi.

Asta pentru că de ani buni autorităţile nu s-au sinchisit să elaboreze registrul local al spaţiilor verzi, dar în schimb au permis „defrişarea" zonelor cu verdeaţă.

Primăria Galaţi va şti abia peste doi ani de zile cât spaţiu verde există pe cap de locuitor. Şi asta pentru că firmele care au câştigat licitaţia pentru întocmirea registrului local al zonelor verzi au doi ani de zile la dispoziţie pentru asta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite