Gălăţenii îşi cumpără mai puţine haine, alimente şi electrocasnice din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricât de mult şi-ar dori o bluză din noua colecţie, un robot de bucătărie de ultimă generaţie sau chiar o masă cu preparate culinare sofisticate, cei mai mulţi dintre gălăţeni nu şi le mai permit. Cel puţin aşa ne-au mărturisit persoanele întrebate ieri la ce au renunţat pe timp de criză.

„Eu câştig doar 400 de lei, iar de curând fetiţa mea a născut gemeni. Avem foarte mult cheltuieli şi am fost nevoiţi să renunţăm la multe, chiar şi la alimente. Acum cumpărăm ceva mai ieftin. Spre exemplu, dacă în trecut făceam ciorbe cu pulpe de pui acum cumpăram şi oase", declară Mariana Sârbu, vânzătoare.

Aceleaşi sacrificii le fac şi pensionarii care spun că din banii pe care îi primesc în fiecare lună abia îşi pot lua medicamente.

„Mâncăm mai puţină carne, iar de haine nici nu se mai pune problema", ne declară Nicu Poşa. Pensionarul spune că din indemnizaţia de 900 de lei trebuie să o întreţină şi pe soţia sa pentru că este casnică, aşa că orice „lux" este eliminat de pe listă.

Vânzările la haine s-au redus la jumătate

Atunci când vine vorba de înnoirea garderobei, gălăţenii de rând ocolesc hainele create de designerii cunoscuţi, iar majoritatea oamenilor preferă magazinele cu produse la preţuri mai mici de 50 de lei.

„La noi vânzările s-au redus la jumătate. Dacă anul trecut făceam circa 3.000-4.000 de lei pe lună, acum dacă facem 1.500 de lei. Clienţii noştri fideli sunt avocaţi, angajaţi de la Finanţe, însă mulţi oameni se duc la magazinele care au produse mai ieftine" mărturiseşte Ana Ţ., vânzătoare la un magazin de haine scumpe din Ţiglina I.

Mai puţine băuturi şi cosmetice

De scăderi ale vânzărilor se plâng şi patronii magazinelor alimentare de cartier, care resimt din plin pasul înapoi făcut de clienţi.

„Se cumpără mai puţine preparate din carne, băuturi alcoolice şi cosmetice", spune Gabriel Oanea, administratorul unui magazin din Ţiglina I.

„Nu mai cumpăr cosmetice decât ce este necesar şi nici haine. Acum primesc cu 100-200 de lei mai puţin pe lună şi încerc să fac economie", recunoaşte Mihaela Dobre, studentă.

Pe unii criza încă nu i-a atins

Cei cu salarii mai mari spun că nu au fost nevoiţi să-şi taie de pe listele de cumpărături decât mofturile pe care oricum şi le făceau foarte rar.

„Nu ne-am mai cumpărat electrocasnice şi nici nu am mai plecat în concediu. Salariile s-au micşorat cam cu 10% şi nu ne mai permitem", precizează Mioara Gheorghe, vânzător.

Un alt gălăţean, de altfel îmbrăcat cu haine „de firmă", spune că viaţa lui nu s-a schimbat de când a început criza financiară.

„Eu sunt profesor şi am salariu de 900 de lei. Stau cu părinţii şi deocamdată nu am renunţat la nimic. Îmi cumpăr aceleaşi lucruri ca şi până acum", recunoaşte Adrian Ispas.

Statistic, salariile au crescut

Gălăţenii au câştigat în luna septembrie un salariu mediu net de 1.278 de lei, iar în cele mai multe domenii de activitate câştigurile au crescut faţă de cele obţinute în lunile trecute.

"Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 0,4% în servicii faţă de luna august 2009 şi a crescut cu 6,4% faţă de luna august 2009 în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit şi cu 4,0% în industrie şi construcţii" se arată în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică. În judeţul Galaţi sunt 123.577 de salariaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite