Criza a spart sacul lui Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţiile umanitare nu vor mai primi în acest an ajutoare din „afară”. Deoarece familiile americane se luptă să-şi întreţină proprii copii, anul acesta nu au mai putut să trimită cadouri pentru nevoiaşii din România.

Moş Crăciun va lipsi din casele multor copii nevoiaşi în acest an. Majoritatea fundaţiilor umanitare se plâng că cei din „străinătate” şi-au retras sprijinul, pe fondul crizei financiare.

„În fiecare an de Crăciun primeam câteva sute de cutii de cadouri, ambalate în spirit de sărbătoare, pe care le ofeream copiilor din centrele de plasament, dar şi celor ce provin din familii nevoiaşe. De anul acesta a încetat şi povestea asta. Nu am primit nicio explicaţie. Pur şi simplu ni s-a spus că nu ne mai pot trimite. Primeam de la o Fundaţie din America, care  avea puncte în Germania şi Anglia”, ne-a explicat Mădălina Lescai, coordonator în  cadrul Fundaţiei „Inimă de Copil”.

Nici speranţe de bine nu prea sunt. „Vom încerca să apelăm la alte fundaţii din străinătate. Ne-am gândit să le facem noi, am strâns nişte cutii goale, dar nu avem cu ce să le umplem”, spune reprezentantul Fundaţiei „Inimă de Copil”.

Fenomenul „ajutoarelor de afară” a explodat imediat după Revoluţie, când organizaţiile din străinătate au oferit sprijin material copiilor sărmani din România. Odată ce ţara noastră a intrat în Uniunea Europeană (U E), ajutorul s-a redus substanţial, deoarece s-a considerat că am ajuns la un nivel de trai înalt. Ajutoarele umanitare s-au îndreptat către Africa şi alte ţări mult mai defavorizate. „Aveam un proiect în colaborare cu o Fundaţie din Italia, prin care o familie de acolo ajuta o familie necăjită din România. A încetat şi treaba asta”, a punctat Mădălina Lescai.

Caravana de Crăciun

Chiar dacă sacul Moşului nu va fi prea mare, cei de la „Inimă de Copil” susţin că el nu poate lipsi în totalitate. În preajma sărbătorilor de iarnă se va organiza „Caravana de Crăciun”, eveniment ce are un scop dublu: strângerea de cadouri şi obţinerea de fonduri pentru susţinerea proiectelor actuale.
„Vom ieşi în stradă şi le vom oferi oamenilor fie pliante prin care prezentăm activitatea noastră, fie produse realizate de copii: pahare pictate, mărgeluşe, felicitări”, a încheiat  coordonatorul fundaţiei „Inimă de Copil”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite