Criza a redus drastic profitul din chirii. Proprietarii au redus chiriile la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O garsonieră mobilată din Ţiglina se închiriază cu 200 de lei mai puţin:Foto: Corina Tătaru
O garsonieră mobilată din Ţiglina se închiriază cu 200 de lei mai puţin:Foto: Corina Tătaru

Proprietarii apartamentelor închiriate primesc cu până la 400 de lei mai puţini bani în fiecare lună decât încasau în aceeaşi perioadă a lui 2008. Chiriaşii nu-şi mai permit să plătească sume care depăşesc 500-600 de lei nici pentru apartamentele cu trei camere.

Criza economică a determinat o ieftinire a chiriilor, cu până la 50 %. Experţii imobiliari vorbesc despre un fenomen normal, despre care se poate spune că i-a adus pe proprietari cu „picioarele pe pământ". Practic, au trecut vremurile când gălăţenii cereau sute de euro pentru închirierea unui apartament cu două camere dotat cu un pat, mobilă de bucătărie şi un frigider vechi. În prezent, cele mai mari chirii depăşesc arareori 500-600 de lei.

Şi asta deoarece, în condiiile scăderii veniturilor personale, chiriaşii nu mai sunt dispuşi să scoată din buzunar la fel de mulţi bani pentru a avea un acoperiş deasupra capului, iar proprietarii sunt nevoiţi să accepte. În caz contrar, rămân cu apartamentele goale pentru că oricum oferta este de cel puţin două ori mai mare decât cererea.


Un răspuns pe care-l primim din ce, în ce, mai des la proprietari când întrebăm ce chirie vor este << Nici nu mai ştiu cât să cer, negociem >>, a declarat Dănuţ Onofrei, reprezentantul agenţiei Lazaris 2003.

Cu cât închiriem o locuinţă?
Evident, pentru garsoniere se cer cele mai mici chirii. De exemplu, garsonierele din Micro 19 se pot închiria şi cu 150 de lei pe lună. În schimb, pentru mai mult confort, într-un apartament cu o cameră, nemobilat, gălăţenii plătesc dublu.

Oricum suma este cu 200 de lei mică faţă de cât se plătea în urmă cu un an pentru aceleaşi condiţii. Familiştii care au nevoie de un apartanent cu două camere mobilate vor scoate din portofele sume cuprinse între 400 şi 600 de lei, cu 400 de lei mai puţin decât ar fi plătit la începutul anului trecut.


Vestea bună pentru chiriaşi este că, potrivit experţilor imobiliari, reducerea chiriilor nu se va opri la nivelul actual.


"În 2010, se prefigurează continuarea tendinţei de scădere a chiriilor cu încă aproximativ 15%", afirmă Marian Chiosa Rotaru, reprezentantul Centrului de Investiţii Imobiliare (CII) Galaţi.


Chiariaşii pot renegocia cu proprietarii
Renegocierea contractelor se face cu acceptarea condiţiilor impuse de către chiriaş, chiar şi în timpul derulării contractelor deja incheiate. „Conştienţi că pot rămâne cu imobilul liber, propietarii vor accepta chirii mai mici cu până la 10-15 procente, în schimbul siguranţei unui venit lunar constant", a mai spus Marian Chiosa Rotaru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite