Criteriile de acordare a burselor de merit au fost “îmblânzite”! Cel puţin 10.000 de copii din municipiul Galaţi sunt acum eligibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua metodologie de acordare a burselor pentru elevii din învăţământul preuniversitar este mană cerească pentru bugetele tinerilor! Dacă până acum condiţiile de acordare a burselor de merit impuneau o medie generală anuală minimă de 9,50, obligatoriu cu 10,00 la purtare, de la 1 ianuarie, media minimă de acordare a acestor burse va fi de 8,50.


Legea educaţiei prevede această măsură, însă nu a putut fi adoptată deoarece nu existau norme de aplicare, care au apărut abia miercuri.

"Noi estimăm că numai în municipiul Galaţi vor fi cel puţin 10.000 de elevi care vor primi aceşti bani. Nu este foarte mult, vorbim de aproximativ 40 de lei, dar contează foarte mult pentru copii. Este important ca ei să înţeleagă că performanţa este sprijinită", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

Practic, în acest moment, cel puţin patru colegii naţionale din municipiul Galaţi ar trebui să le plătească tuturor elevilor lor burse de merit, pentru că îndeplinesc noile condiţii.

"Dacă Primăria va asigura aceste fonduri, înseamnă că totul va fi bine, dar sunt convins că nu vor fi bani pentru a asigura bursele pentru toţi elevii noştri care îndeplinesc aceste condiţii. Nu ştiu de ce, dar mi se pare că alocarea de fonduri în învăţământ se face cu reticenţă. În aceste condiţii noi am pregătit o serie de criterii, cel mai important urmând să fie cel al situaţiei financiare a părinţilor", spune directorul celui mai prestigios colegiu gălăţean, Vasile Ciuchină.

Copiii sunt încântaţi de veste şi spun că în ciuda faptului că suma este mică, reprezintă totuşi un stimulent.

"Nu ştiu dacă voi învăţa mai bine - la noi la şcoală nu se învaţă datorită banilor - dar este o idee bună. În plus, ce poţi face cu 40 de lei pe lună? Mănânci două-trei zile? Putea fi o sumă ceva mai mare", spune Cristina Pavel, o elevă de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri".

Reprezentanţii Primăriei spun că vor face tot posibilul să aloce bani pentru aceste burse, mai ales că nu li se pare o sumă exagerată. Nici nu ar trebui să fie, dacă luăm în calcul faptul că anul acesta echipele private de fotbal din Galaţi au primit, laolată, peste un milion de euro "sponsorizări" din partea Consiliului Local.

Până anul acesta, exista un fond pentru burse, iar repartizarea acestora se făcea în funcţie de el. De la 1 ianuarie, nu se mai pune probleme unui buget fix, autorităţile locale urmând să găsească fonduri pentru toţi cei care îndeplinesc condiţiile.

În anul şcoar trecut, în judeţul Galaţi au primit burse de merit peste 6.000 de copii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite