PORTRET: Cristian Gâscă este doctor în siguranţa publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A vrut să fie procuror, a devenit jurist, a fost consilier judeţean, iar într-un final a ajuns în fruntea Poliţiei Comunitare Galaţi, unde îi place foarte mult. A absolvit Colegiul Naţional de Siguranţă Superior, Colegiul Naţional de Apărare, a făcut şi Colegiul Naţional de Afaceri Interne la Academia de Poliţiei, iar între 2005 şi 2008 a făcut doctoratul la Academia Militară, specializarea Ordine şi Siguranţă Publică.

„Mi-a plăcut treaba asta legată de siguranţa publică. Am făcut doctoratul pentru că mi-a plăcut, nu pentru a avea o hârtie. Mi s-a propus să fac treabă aici pe vremea când am fost consilier judeţean, timp de un an, şi am fost de acord. Înainte de asta am fost jurist. Am visat să fiu procuror. Am practică vreo trei ani la Parchet, dar în anii 90, acolo se plătea prost. Nu a mai fost să fie", a declarat Cristian Gâscă.


Şeful poliţiei comunitare crede că la ora actuală cele mai mari probleme ale oraşului sunt cele legate de mizerie, dar este de părere că totul ţine de civilizaţie.
„Probleme mari sunt cu curăţenia oraşului. Nu se aruncă gunoiul acolo unde trebuie. Ţine de civilizaţie. Mai sunt probleme cu graffiti, ziduri vosite. Avem un catalog întreg cu desene luate de la aceşti tineri", a mai spus Cristina Gâscă.


Cristian Gâscă consideră că în ultima perioadă poliţia comunitară a mai crescut în ochii gălăţenilor, datorită ideilor noi implementate dar şi a anumitor servicii ce implică atribuţii noi.
„Eu zic că am evoluat. Am venit cu nişte idei noi, am înfiinţat câteva servicii noi, avem oameni peste tot. Am încercat cât de cât să facem treabă bună aici. Am reuşit să creăm o imagine instituţiei. Îmi place faptul că lumea ne percepe ca pe o forţă de ordine a municipiului. Dacă o săptămână nu am mai ieşi pe stradă, s-ar cunoaşte. Cred că am reuşit să facem puţină ordine în materie de circulaţie, prin cartiere. Simpla prezenţă a unui poliţist pe stradă dă sentimentul de siguranţă. Simpla uniformă e benefică", a mărturisit şeful poliţiei comunitare.


O chestiune de mentalitate şi bani

În ceea ce priveşte diferenţele dintre poliţia românească şi cea europeană, sau chiar americană, Cristian Gâscă spune că acestea sunt foarte mari şi pornesc de la dotări până la mentalitatea poliţiştilor dar şi a oamenilor de rând.
„Diferenţe foarte mari între noi şi cei din America, spre exemplu. Dotările şi finanţarea. Sunt foarte mari diferenţele. Acolo sunt altfel organizaţi. Ei sunt implicaţi foarte mult în viaţa comunităţii respective. Oamenii au altă mentalitate", a mai spus Cristian Gâscă.

Întrebări şi răspunsuri


Când va ajunge poliţia la nivel occidental?
Ne mai trebuie cel puţin 10 ani să ajungem la nivel european sau american. În primul rând trebuie schimbată mentalitatea oamenilor. Apoi ne trebuie dotări, ne trebuie bani. Nu avem cum să cerem mult omului când el câştigă 600 de lei.
Care sunt cele mai periculoase cartiere?
Acum nu se mai poate spune că sunt cartiere periculoase. Nu mai e ca înainte. Aceleaşi problem sunt peste tot. Cum te tâlhăreşte în Mazepa, te tâlhăreşte şi în Micro 40. În schimb, copiii din ziua azi crează probleme mai des şi la vârste mai mici. Sunt alte preocupări acum, faţă de cele pe care le aveam noi.

Ce-i place
Îmi place sportul. Am practicat fotbalul. Mă mai duc din când în când să mai joc. Îmi place să citesc, atunci când îmi permite timpul. Îmi place meseria, dacă nu mi-ar fi plăcut nu aş fi rămas aici la poliţie. Îmi place să conduc, mă relaxează. Am făcut într-o zi 1.600 de km.


Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care îşi arogă nişte drepturi pe care nu le au. Nu-mi plac puturoşii. Omul trebuie să-şi facă treaba. Nu-mi place cum ne comportăm, ca şi români. Când suntem afară, în străinătate ţinem cont de reguli, aici numai ţinem. Acolo se poate, în ţară la noi, nu.

Profil
Născut: 21 august 1971, Galaţi
Studii: Doctorat în Ştiinţe Militare în Siguranţă Publică
Familie: Căsătorit, trei copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite