Credite pentru promovare mai puţine, calitate mai mică, bani mai mulţi pentru Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii critică decizia Senatului Universităţii de a facilita promovarea anilor de studiu. În replică, rectorul Viorel Mînzu susţine că măsura vine în sprijinul studenţilor care lucrează şi că nu va scădea calitatea actului educaţional.

Plenul Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută scăderea limitei de credite necesare promovării anilor universitari, în ciuda opoziţiei venite din partea studenţilor senatori.

Măsura va avea, în opinia studenţilor de la LSG, două efecte, unul negativ pentru studenţi, iar celălalt pozitiv pentru universitate.

"Scade calitatea, dar aduce mai mulţi bani în puşculiţa universităţii. Practic, studenţii nu vor mai fi stimulaţi să înveţe cât mai bine pentru a putea promova. Începem să ne comparăm din ce în ce mai mult cu o universitate privată, care are tot interesul să-şi ducă studenţii până în anii terminali, după care să tragă de ei din toate poziţiile. Se câştigă astfel bani şi de la bugetul de stat, dar şi de la studenţi", afirmă Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi.

Concret, dacă până acum, pentru a trece din anul întâi, în anul doi de studiu, studentul avea nevoie de 30 de credite, din anul doi în trei, de 80 de credite şi din anul trei, în patru, de 120 de credite, de acum înainte numărul necesar promovării creşte din 30 în 30.

Astfel, la sfârşitul anului întâi trebuie să ai minim 30 de credite pentru a promova, la sfârşitul anul doi 60 de credite, iar la sfârşitul anului trei minimul de credite necesare promovării este de 90.

"Ca să intri în licenţă, la sfârşitul anului patru, trebuie să ai 240 de credite. Este practic extrem de greu să faci 150 de credite în doar câteva săpămâni şi astfel studentul va recurge la toate metodele de promovare a examenelor", spune Cosmin Niţu, unul dintre studenţii senatori de la Dunărea de Jos.

Preşedintele Ligii studenţilor mai spune că nici sistemul practicat până la ultima şedinţă de Senat nu era chiar cel ideal.

"Marile universităţi din ţară practică un sistem de credite 30 în primul an, 90 în al doilea şi 150 în al treilea", explică liderul LSG.

Conducerea Universităţii se apără şi spune că doar a oferit studenţilor o facilitate prin modificarea limitei creditelor.

"Calitatea cunoştintelor acumulate nu are nicio legătură cu această hotărâre a Senatului, pentru că un student va finaliza studiile doar după obţinerea tuturor creditelor", spune rectorul Viorel Mânzu.

VOX - "Noua grilă scade calitatea, dar aduce mai mulţi bani în universitate" - Dorin Coteţ, preşedinte LSG

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite