Costel Dimofte ar face orice pentru haltere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sponsor, antrenor, arbitru, vicepreşedinte al federaţiei de specialitate, pe toate le face simultan pentru spotrul căruia şi-a dedicat aproape toată viaţa.

Atras de handbal, s-a dus la Clubul Sportiv Dunărea decis să convingă antrenorii să-l primească la antrenamente, dar a ajuns la haltere. "Aşa a fost să fie, nu aveau program la acea oră la handbal, însă cei de la haltere erau la antrenament. Mi-am spus să încerc la haltere şi acolo am rămas", a povestit Costel Dimofte primele sale minute în sala de haltere.


Avea 15 atunci, iar din acel moment toată viaţă şi-a dedicat-o acestui sport. A trecut ca sportiv, în timpul stagiului militar, pe la ASA Târgul Mureş, pentru ca ultimii şase ani ca sportiv să-l prindă la CSM Oneşti.


S-a retras din competiţii în 1984, în anul în care prietenul şi colegul de generaţie Nicu Vlad lua aurul olimpic. De atunci, a făcut tot ce se putea pentru sportul cu greutăţi: antrenor, arbitru şi sponsor. Acume şi conducător, lucrează şi pentru federaţia de specialitate, unde Nicu Vlad este preşedinte iar Costel Dimofte - vicepreşedinte.


Ca sponsor, a avut o contribuţie decisivă în cariera campionului mondial Valeriu Calancea. L-a susţinut financiar, avându-l angajat la firma sa, lucru care l-a ţinut pe Calancea legitimat până anul trecut la CSM Dunărea. Doar aşa a fost posibil ca în momentul în care acesta a devenit dublu campion mondial, în 2003, să fie încă sportiv al Galaţiului, deşi era asaltat de ofertele altor cluburi .


De altfel, pe primul paşaport ca român al lui Calancea, obţinut la puţin timp după ce basarabeanul venise în România, adresa este cea de la domiciliul lui Costel Dimofte.


Acum este alături de fostul său elev, Mihai Nicolae, antrenor al lotului naţional de junioare. „Este posibil să fie o nouă generaţie de aur, dar asta depinde doar de fete", spune antrenorul. Oftează când vine vorba de selecţie. „Nu mai vin copii la sport, asta e marea mea durere. Facem selecţie de pe strădă, oriunde vedem un potenţial sportiv de performanţă", explică Costel Dimofte. Un astfel de exemplul este cel al Elenei Andrieş, campionă europeană la juniori, care a fost adusă în sala de haltere după ce Costel Dimofte a urmărit-o cum ridica gălăţile de apă.


Cealaltă latură a activităţii sale, cea de arbitru, a început în 1999, iar de atunci a participat la peste 80 de competiţii interne şi internaţionale. Ultimul mare concurs la care a oficiat a fost Campionatul Mondial de juniori de la Sofia. Ţinta sa de performanţă în cariera de arbitru este să participe la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Întrebări şi răspunsuri


Ce-i place?


Sincer, mă relaxez uitându-mă tot la sport, la televizor. Nu ratez mai nimic, dar schimb canalul când dau de fotbal. Altfel, îmi place să văd un film bun, să ascult o muzică de calitate. Dar cel mai mult îmi place şofatul.


Ce nu-i place?


Nu-mi place nesiguranţa care a început să pună stăpânire pe ziua de mâine în societatea noastră. Nu-mi mai plac oameni nepunctuali, minciuna, oamenii care sunt nehotărâţi, oamenii neserioşi şi ipocriţi, care una spun şi alta fac.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite