Costache Mocanu face mâini şi picioare pentru invalizii Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul protezist din regiunea Moldovei, practică această meserie de 12 ani, iar recordul lui este de 22 de proteze confecţionate într-o singură lună

A urmat şcoala primară la Galaţi, iar la vârsta de 15 ani a plecat în Braşov, unde şi-a continuat studiile, iar după terminarea liceului, a încercat mai multe meserii, până când a ajuns la cea de protezist. A lucrat ca lăcătuş, în aprovizionare, a făcut cursuri de croitorie şi de electrician şi în cele din urmă şi-a găsit vocaţia, aceea de a confecţiona proteze, după ce s-a angajat la o societate de distribuţie a produselor de tehnică medicală.

„Am lucrat în Braşov la o firmă de distribuţie de astfel de materiale, mi-a plăcut şi am zis că vreau să încerc să confecţionez şi eu. Sunt obiecte la care se lucrează cu migală şi mie îmi place asta, fiind lăcătuş. Din anul 1998, lucrez la Galaţi, în protezare”, spune Costache Mocanu.
 Mocanu este singurul tehnician protezist din zona de sud-est a Moldovei.

„Am început cu acele proteze rudimentare, cum erau în urmă cu 20 de ani şi acum ne ocupăm de confecţionarea de dispozitive  performante. Eu sunt singurul care fac proteze în toată regiunea, în Galaţi, Brăila, Tulcea Vrancea. Mai sunt firme, dar în Bucureşti, acolo le lucrează”, adăugat Costache Mocanu.

De la degete până la picioare

Costache Mocanu reconstituie prin protezare mâna, braţul, în întregime sau o simplă falangă de la un deget. La fel şi în cazul picioarelor.  În ceea ce-i priveşte pe clienţii săi, tehnicianul protezist spune că aceştia se obişnuiesc greu să „poarte” protezele, ca parte a trupului lor imitată din diferite materiale.

„Unii se obişnuies mai repede, alţii cu timpul şi din păcate unii dintre clienţi nu se obişnuiesc deloc. Aici intervine şi familia. În loc să-l ajute pe om, îi face mai mult rău. Au intenţii bune, dar nu-şi dau seama. Trebuie lăsat singur. El trebuie să se obişnuiască cu alte mişcări, alt tip de viaţă. Sunt oameni care conduc maşina, muncesc la câmp”, spune Costache Mocanu.


În privinţa confecţionării unei proteze, acesta spune că cel mai greu se lucrează una pentru şold, dar ma greu de atât se lucrează cu mentalitatea omului.
„Cel mai greu se lucrează la proteza de articulaţie de şold. Nu avem pe ce surport să prindem proteza. Astea sunt cele mai complicate. Din cauza handicapului. E greu cu un pacient care nu cooperează cu tehnicianul şi nu-şi însuşeşte elementele de mers, de folosit proteza”, a mai spus Costache Mocanu.

De când este la Galaţi a făcut peste 2.000 de proteze. Recordul său este de 22 de proteze confecţionate într-o singură lună. A muncit pe brânci atunci dar trebuia să facă faţă numărului mare de cereri din partea unor oameni năpăstuiţi de soarta.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă o proteză?


O proteză clasică costă în jur de 4.600 de lei, bani pe care îi dă Casa Judeţeană de Asigurări. Vine clientul şi vrea anumite particularităţi pentru care  mai dă câteva sute de lei. Eu îmi iau banii de Casă, am contract cu această instituţie. Facem şi în particular. O proteză de gambă costă cam 2.500 de lei, una pentru o mână, 2.200 de lei, iar preţul pentru o proteză de palmă se plătesc 1.000 de lei. 

Care a fost cel mai tânăr pacient?


Un copil de vreo 6-7 ani. Avea nevoie de o proteză de gambă. Am făcut-o anul trecut şi mai vine cu ea la control, la schimbat. La copii se schimbă odată la şase luni, din cauza creşterii. Acum mai trece mama lui pe aici speriată că se strică proteza pentru că nu poate să-l oprească să joace fotbal. I-am zis că nu poate păţi nimic. Se mişcă foarte bine copilul cu ea.

Ce-i place


Îmi place lucrul bine făcut. Trebuie să fie bine făcut de la un capăt la altul. Îmi place să fiu ordonat. Nu fac niciodată rabat de la disciplină. Îmi place să fiu programat în tot ceea ce fac. Îmi plac oamenii punctuali. Îmi plac oamenii care îşi asumă responsabilitatea şi răspundera pentru tot ceea ce fac.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care se panichează din nimica toată. Nu-mi plac vremurile tulburi şi nesigure în care trăim. Nu-mi place spiritul de turmă. Nu este benefic. Toată lumea face la fel. Dacă şi-a pus unul faianţă albastră, toată lumea îşi pune faianţă albastră. Nu-mi place politica.



 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite