PORTRET/Cornel Gingăraşu, medic veterinar, fotograf şi pictor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările sale de artă fotografică au fost selecţionate la peste 25 de concursuri şi expoziţii internaţionale de profil.

Şi-a descoperit pasiunea pentru pictură şi fotografie în liceu după ce a început să studieze cele două arte cu un profesor de pictură.
"Întâmplător, am aflat că făcea fotografii şi de la el am învăţat şi eu", ne explică Cornel Gingăraşu.

A urmat totuşi sfatul părinţilor, care i-au recomandat să urmeze o facultate pentru a avea o slujbă din care să se întreţină pentru că înainte de 1989 nu se putea trăi din pictură. Şi-a dorit să devină medic veterinar, dar a realizat repede limitările acestei profesii, în perioada comunistă.
"Nu prea erau animale de companie pe atunci. Trebuia să te axezi pe animalele de fermă", ne-a declarat Cornel Gingăraşu.

A lucrat la "Avicola" până în 1990, iar apoi la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi. Din 1994 a devenit independent financiar după ce şi-a deschis propriul cabinet de medicină veterinară. "Nu am avut în intenţie să fac bani, ci am dorit să vindec animale", vine explicaţia doctorului Gingăraşu.

Fotografiatul, o evadare din cotidian

Şi-a dat seama că pictura înseamnă foarte mult exerciţiu şi a decis să se axeze mai mult pe fotografiat pentru că este o artă spontană, care oferă autorului o viziune asupra lumii. Este dezamăgit pentru că oamenii sunt limitaţi la propriile rutine zilnice şi au uitat să aprecieze lucrurile simple.
"I-am întrebat când au privit ultima oară un răsărit de soare, dar lumea este necăjită. Se gândeşte la ziua de mine şi se uită ciudat la tine. Dimineaţa, adesea mă îmbrac şi plec repede pe Faleză ca să prind răsăritul", ni se destăinuie artistul. Şi-a cumpărat primul aparat foto digital în urmă cu şapte ani şi de atunci s-a perfecţionat în continuu.

25 de selecţii internaţionale

Recent, o parte din fotografiile sale au fost prezentate în cadrul unei expoziţii la Galeriile "Mantu" fiind admirate de pasionaţii artei fotografice. "Principala miză sunt expoziţiile şi consursurile internaţionale", ne dezvăluie Cornel Gingăraşu obiectivul său principal în artă. Pasiunea sa pentru fotografie a depăşit stadiul de amator, dovadă fiind cele două fotografii selecţionate la Sibiu în 2009 pentru un concurs internaţional. Medicul veterinar a adunat în ultimii ani peste 25 de selecţii la concursuri şi expoziţii internaţionale de fotografie.

"Este o provocare şi cu ocazia asta afli ce valoare ai. Mă preocupă şi ca România să devină mai vizibilă prin ceea ce fac eu", declară Cornel Gingăraşu.
Îşi doreşte să-şi continue perfecţionarea în arta fotografică, dar nu va renunţa la medicina veterinară pentru că îndrăgeşte animalele şi păsările de companie.

Ce îi place

Îmi plac persoanele punctuale. Admir inteligenţa şi frumuseţea, dar inteligenţa primează. Consider că cea mai mare bogăţie a cuiva este să fie deştept. Apreciez ceea ce eşti, nu ceea ce ai.

Ce nu îi place

Nu îmi place redundanţa, detest persoanele pisăloage. Nu îmi plac cei care nu sunt minţi deschise şi sunt incapabili să iasă din tiparele dogmatice.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să alegeţi, pentru ce aţi opta: pictură sau medicina veterinară?

Mi-ar plăcea să fiu jurnalist, om de presă. Mi se pare o meserie foarte complexă, care te pune în permanenţă în contact cu noul. Îţi oferă adrenalină, îţi ascute simţurile. Te aduce în situaţia de a prinde momentul decisiv. Jurnalismul este o provocare .

Ce vă place să faceţi în afară de îngrijirea animalelor şi păsărilor?

Fotografiatul. E un hoby puternic. Fac multe portrete, este un fel de fotojurnalism de artă. În weekend-uri plec în ţară fără o destinaţie clară şi pozez ce găsesc pe drum: oameni, clădiri. Fotografiatul a venit ca o eliberare geografică.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite