Galaţi: Copiii care fac copii: Sute de adolescente nasc anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Copiii care fac copii: Sute de adolescente nasc anual
Galaţi: Copiii care fac copii: Sute de adolescente nasc anual

Tot mai multe adolescente din Galaţi devin mame. Media a ajuns la 3,5 la sută dintre fetele între 15 şi 19 ani

Nu mai puţin de 35 de tinere gălăţence dintr-o mie nasc înainte a împlini 19 ani. Pe acest segment, 12 tinere din o mie înc   ă nu împliniseră 16 ani în momentul naşterii copilului.

În fiecare zi, cel puţin două fete din judeţul Galaţi devin mame înainte de a împlini vârsta de 19 ani. Una pe zi are sub 16 ani, iar o dată pe săptămână naşte o adolescentă de sub 15 ani.


Pe perioada 2004-2009, în judeţ avem o medie anuală de 50 de mame care au mai puţin de 15 ani şi de peste 300 de mame de sub 16 ani.
Unele nu apucă să termine liceul, altele nu încheie nici măcar opt clase. Copii care fac copii.


Cele mai multe dintre tinerele mame habar n-au ce fac. Constată că sunt gravide de-abia când e prea târziu să se mai poată face ceva. Taţii, de cele mai multe ori, sunt adolescenţi pentru care responsabilitatea de părinte este nulă.

Ţigăncile „duc greul”

Adolescentele din comunitatea romă nasc de obicei înainte de 14 ani. Rata de fertilitate este aici impresionată: 181,3 la mie pe segmentul de vârstă 12-19 ani.

 Adică de cinci ori mai mare decât media judeţeană pe acelaşi segment!

Un caz realmente impresionant l-am întâlnit la Iveşti. Acolo unde două ţigănci, mamă şi fiică, au bebeluşi în acelaşi timp. Ba chiar bunica  - Aurica Stănescu - a născut cu cinci luni după ce a născut fiica sa, Lenuţa Stănescu. Unchiul Lenuţei e mai tinerel decât mătuşa lui. Sau, altfel spus, nepoata bunicăi Aurica e mai mare decât fiul ei. Halucinat!

Aurica (bunica) are 28 de ani, Lenuţa (fiica) are 13 ani, iar Maria (nepoata) are 10 luni. Trei generaţii întinse pe nici trei decenii.

Mama şi fiica s-au născut în aceeşi zi!

În momentul în care a născut, Lenuţa Stănescu de-abia împlinise 12 ani. Cazul a stârnit un imens scandal, comunitatea de rromi din care face parte minora fiind acuzată de autorităţi că încurajează încălcarea legii. Mai grav este că fetiţa proaspăt devenită mămică nici măcar nu avea acte de identitate.

Lenuţa Stănescu a devenit oficial cetăţean al acestei ţări în aceeaşi zi cu fiica ei. A obţinut certificat de naştere la 13 ani, în aceeaşi zi cu fiica ei, Maria, care a împlinit 10 luni. Se poate spune că s-au născut – juridic vorbind – în aceeaşi zi.
Cei din clanul Stănescu nu o lasă pe Lenuţa la şcoală, dar promite că pe Maria o vor face doctoriţă. Desigur dacă nu cumva, confroma tradiţiei deja ştiute, nu o vor mărita la opt ani, la fel ca pe mama ei.


Rata fertilităţii la Galaţi
(la 1000 de femei)
Media pe judeţ: 36,7

image


15-19 ani: 35,3
20-24 ani: 61,3
25-29 ani: 74,5
30-34 ani: 51,2
35-39 ani: 17,0
40-44 ani: 3,0
45-49 ani: 0,3

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite