Sediul Electrocentrale SA Galaţi a fost pus gaj pentru a putea furniza căldură în sistemul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 19 milioane de lei a fost evaluată clădirea producătorului local de energie termică, pentru garantarea plăţii datoriei la furnizorul de gaze. Electrocentrale a recurs la această soluţie neobişnuită pentru ca oraşul să nu rămână fără combustibilul necesar încălzirii a 82.000 de apartamente.

În urmă cu aproape două săptămâni, Romgaz Mediaş a reziliat contractul cu Electrocentrale, contract în baza căruia a furnizat gazul metan destinat producerii agentului termic necesar încălzirii caloriferelor din locuinţele gălăţenilor.

Compania medieşeană a decis că nu va mai furniza combustibil gazos până când Electrocentrale nu îşi achită datoria de 15 milioane de lei.

Pentru a se evita situaţia ca de tocmai de Crăciun şi Revelion, gălăţenii să rămână fără căldură în calorifere s-a luat o decizie extremă.

Soluţia găsită a fost constituirea unui gaj pe sediul Electrocentrale (clădire situată pe platforma siderurgică ArcelorMittal) ca garanţie pentru achitarea datoriei istorice pe care producătorul local de energie termică o are către Romgaz.

„Am realizat o garanţie către Mediaş pe sediul nostru. Aşa se va putea semna o înţelegere cu cei de acolo pentru a primi gaz pe perioada iernii. Evaluarea sediului nostru s-a ridicat la 19 milioane de lei, iar noi avem o datorie de 15 milioane de lei. Dacă nu vor apărea probleme de ultimă oră, în aceste zile vom semna contractul privitor la acestă garanţie", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Actualmente, cele 82.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare mai au asigurată încălzirea caloriferelor doar până în ziua de Crăciun.

„Doar până la această dată avem asigurate gazele. După 25 decembrie nu ştiu ce se va întâmpla. Sperăm să evităm situaţia în care oraşul să rămână în frig", ne-a mai declarat Eduard Urbanschi.

Cum s-a ajuns aici

Electrocentrale a ajuns să aibă datorii către Romgaz Mediaş pentru că Apaterm, societatea locală de distribuţie a agentului termic, nu a plătit la timp facturile pentru agentul termic primit. 200 de milioane de lei, plus penalităţi de 100 de milioane de lei sunt debitele pe care le are de încasat Electrocentrale de la Apaterm.

La rândul său Apaterm are de încasat de la populaţie plăţi restante care totalizează 160 de milioane de lei.

„Este o soluţie absurdă, pentru că şi noi avem datorii la Electrocentrale, dar avem de făcut şi încasări de la populaţie. Situaţia economică a ţării nu ne permite să strângem cu uşa datornicii", ne-a declarat şi George Cubsasa, directorul Apaterm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite