Galaţi: Comercianţii de legume şi fructe nu mai încap în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Comercianţii de legume şi fructe nu mai încap în pieţe
Galaţi: Comercianţii de legume şi fructe nu mai încap în pieţe

Comercianţii şi producătorii de legume şi fructe se îngrămădesc să prindă o tarabă în pieţele gălăţene.

 La Administraţia Pieţelor Agroalimentare (APA) a fost înregistrat un număr record de solicitări.  “Numărul de cereri din acest an este cu 26 la sută mai mare decât cel înregistrat în 2008. De fapt, în niciun an nu am avut atât de multe solicitări”, ne-a spus Eugen Zaharia, director APA.

Oficial sunt înregistraţi 1.130 de comercianţi de legume şi fructe care au închiriate tarabe. Dintre aceştia, doar 332 îşi produc singuri marfa. Numărul mare de solicitări i-a determinat pe administratorii pieţelor să apeleze la unele soluţii de compromis.

“Acolo unde a fost nevoie, am montat corturi în care au fost amplasate tarabe. Cererile cele mai multe au fost înregistrate în Piaţa Centrală”
, a completat Eugen Zaharia.

image

Pieţele din Ţiglina I şi Micro 20 reprezintă excepţiile având în vedere că în cazul acestora  numărul comercianţilor de legume şi fructe este foarte mic.

“În Ţiglina s-a mers greu cu amenajarea mobilierului.  În Micro 20, se înregistrează într-adevăr o situaţie ciudată.

Spaţiile comerciale de aici sunt închiriate în totalitate, dar cererea pentru legume şi fructe este mică. Locuitorii din zonă  preferă să meargă la piaţa din Micro 19”
, a explicat şeful Pieţelor gălăţene.

Muncă multă, bani puţini


Deşi producţia de legume a fost relativ bună, iar pieţele agroalimentare sunt pline de marfă în acest sezon, pieţarii sunt nemulţumiţi că, din această cauză, preţurile au scăzut.

image


Iosif Răducanu        

 foto  Liviu Ghinea

“Anul acesta, producţia a fost suficient de bună. Totuşi, vânzările nu merg aşa cum ne-am fi dorit. Lumea nu are bani şi suntem forţaţi să reducem din preţ.


Soluţiile pe care le folosim la stropire  sunt foarte scumpe. În plus, trebuie să folosim şi sămânţă olandeză, întrucât cea românească nu mai este valabilă.

Taraba mă costă opt lei pe zi, certificatul de producător  zece lei pe trimestru, plus impozitul de 270 lei pe care trebuie să-l plătesc în fiecare lună. Fac naveta între Cuza Vodă şi Galaţi şi este foarte costisitor”
,  ne-a mărturisit Iosif Răducanu, legumicultor .

image



Şi “nea” Vasile, comerciant în Piaţa Ţiglina I, care cumpără de la producători şi revinde legume şi fructe,  ne-a spus că “afacerea” nu mai este rentabilă ca altădată:  “Lucrez în această piaţă de zece ani. Îmi place ceea ce fac, dar mă supără că sunt obligat să îmi vând marfa mult prea ieftin. În urmă cu câţiva ani, agricultura era rentabilă. Acum mai mult cheltui, decât câştigi”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite