Galati: Comercianţii „joacă la dublu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la producător la consumator, kilogramul de legume se scumpeşte cu sută, la sută

Adaosurile comerciale practicate de agenţii economici care vând legume dublează preţul cu care ajunge marfa de la producători, la cumpărători. În timp ce mătcaşii vând kilogramul de roşii cu un leu, în supermarketuri acesta se cumpără cu doi lei.

Marfă scumpă adusă din import. Cu asta pleacă acasă miile de gălăţeni care aleg să-şi facă cumpărăturile din supermarketuri.

Spre exemplu, la Real Galaţi, un kilogram de roşii româneşti costă doi lei, însă de la Matca, aceeaşi cantitate pleacă spre consumator cu un leu. În acelaşi supermarket, se comercializează morcovi din Turcia, lapreţul de 1,79 de lei kilogramul, iar în comuna gălăţeană acelaşi produs poate fi cumpărat cu doar un leu. Şi exemplele pot continua: castraveţii care se vând la 1,79 de lei, ţelina la 2,69 de lei, varza la 1,59 de lei.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul fructelor. Spre exemplu, un kilogram de mere din Grecia costă în supermarketul Real Galaţi 2,79 de lei, iar unul din Polonia 1,69 de lei, adică de aproape de trei ori mai scump decât un kilogram de mere vândut de producătorul gălăţean Seromgal.

“Există produse pentru care piaţa internă nu poate asigura  cantităţi mari în mod constant,  de calitate superioară constantă. Ne referim aici la unele soiuri de mere şi pere sau struguri de masă. Pentru legumele de seră, precum castraveţi lungi, unele soiuri de ardei, oferta este încă săracă datorită caracteristicilor economice (din România n.n.) - sere puţine, energie scumpă”,  spune Adriana Pita, Division Manager Corporate Communication & PR la real,- Hypermarket România.

Mătcaşii, la limita supravieţuirii


Marfa producătorilor gălăţeni se strică prin pieţe sau este vândută în străinătate pe bani mai mulţi.
“Am ajuns să importăm 85% din consumul de legume şi fructe al României, iar noi rămânem cu marfa nevândută din cauza samsarilor care au firme fantomă şi importă legume la negru pentru a le vinde supermarketurilor”, a adăugat Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume Fructe Matca. 
“La un hectar de roşii, castraveţi sau ardei noi investim o sută de milioane de lei, iar la final scoatem doar 80 de milioane”, a conchis Croitoru.

E mai comod la supermarket

Liliana Nicolae, în vârstă de 60 de ani, îşi face cumpărăturile, săptămânal, în supermarketurile din oraş. Nu are întotdeauna timp să meargă în piaţă şi preferă să-şi cumpere tot ce are nevoie dintr-un singur loc.  “Sunt mai scumpe legumele şi fructele de la supermarket,  iar marfa nu este mereu de calitate foarte bună, dar măcar pot să mi-o aleg, ceea ce în piaţă nu este posibil”, mărturiseşte femeia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite