Comercianţii, petardele şi pocnitorile la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nerespectarea legii poate duce la închisoare
Nerespectarea legii poate duce la închisoare

Comercianţii, angrosiştii şi importatorii de  materiale pirotehnice „tradiţionale” vor fi controlaţi pentru prevenirea evenimentelor nedorite.

Reprezentanţii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul I.P.J. Galaţi, vor demara, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, o serie de verificări la societăţile care au cumpărat materiale pirothnice, precum şi la firmele importatoare, pentru a se asigura că vor fi comercializate numai produsele permise de Legea privind regimul materialelor explozive.

În acelaşi timp, vor fi verificaţi agenţii economici şi persoanele fizice sau juridice, care desfăşoară, fără drept, orice activităţi cu astfel de materiale. În cazul în care se vor descoperi nereguli, se vor lua măsurile prevăzute de Legea nr.126/1995 (sancţiunea pentru încălcarea acestor norme legale este închisoarea de la şase luni la un an).

“Adresăm rugămintea către toate primăriile din judeţ să nu emită autorizaţii de comercializare a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice către persoane fizice şi asociaţii familiale”, a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al I.P.J Galaţi.



De asemenea, reprezentanţii poliţiei fac un apel către părinţi, pentru a-şi supravehea cât mai bine copiii, mai ales că şcolile sunt în vacanţă în perioada sărbătorilor, deoarece folosirea necorespunzătoare a acestor petarde, artificii sau pocnitori reprezintă un mare pericol pentru sănătatea şi integritatea lor corporală şi atrage răspundere penală.

La nivelul judeţului Galaţi, îşi desfăşoară activitatea 18 societăţi comerciale care au
fost autorizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi avizate de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi să comercializeze obiecte pirotehnice.

Potrivit Legii nr. 126/1995, modificată prin Legea nr. 406/2006, dreptul de a efectua operaţiuni comerciale cu produse pirotehnice revine exclusiv persoanelor juridice autorizate.

“Singurele produse pirotehnice care pot face obiectul legal al comercializării către populaţie sunt artificiile steluţe, lumânările scânteietoare, jerbele  cu scântei, minifaclele, minisorii, inelele de foc şi sateliţii”, a mai spus Cristina Tatulici.

Şi Poliţia din Brăila a dat avertismente cum că este interzisa utilizarea petardelor şi materialelor pirotehnice cu risc. În municipiu, sunt doar trei magazine care au primit aviz de comercializare a acestor produse, însă agenţii economici nu pot vinde oricui, ci doar persoanelor juridice autorizate să le folosească.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite