Galaţi: Scandalos: Poluarea de la Combinatul siderurgic, „spălată” cu sponsorizări către Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Scandalos: Poluarea de la Combinatul siderurgic, „spălată” cu sponsorizări către Mediu
Galaţi: Scandalos: Poluarea de la Combinatul siderurgic, „spălată” cu sponsorizări către Mediu

Astfel se explică de ce ArcelorMittal este tratat mereu cu maximă blândeţe în privinţa gravelor probleme de Mediu

CITEŞTE ŞI
România riscă sancţiuni severe din partea UE pentru lipsa custozilor la ariile protejate

 
În ciuda faptului că, la ArcelorMittal Galaţi, s-au găsit probleme destul de grave, Garda de Mediu nu a aplicat nicio amendă. Coincidenţă sau nu, Combinatul este sponsor la toate acţiunile organizate de cei de la Mediu.

După cum v-am informat în ediţia din 16 septembrie a cotidianului „Adevărul de Seară”, halda de zgură a Combinatului trebuia închisă, potrivit Acordului de mediu, încă din 16 iulie 2009. ArcelorMittal trebuia să-şi amenajeze un alt depozit, conform cu legislaţia europeană.

„Valea Lupului” – teoria ilegalităţii legale!


Potrivit unui document depus de Combinat la Garda de Mediu, sub numărul 2341/21.092009, în zona „Valea Lupului” (în partea de vest a platformei siderurgice), a fost amenajat un fel de depozit provizoriu, pe un teren de cinci hectare.

Primăria Galaţi a emis un aviz de urbanism pentru depozit (pe 21 august 2009), iar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) a stabilit, prin Decizia nr 280 din 8 septembrie 2009, că la amintitul obiectiv nu este necesar un studiu de impact asupra mediului. Ciudată lejeritate, în condiţiile în care şi o amărâtă de fosă septică necesită un astfel de document. Mai mult, în 20 septembrie s-a emis şi un acord de mediu pentru depozitul cu pricina.

Cum însă Combinatul are aviz de mediu doar de câteva zile, rezultă că, timp de două luni, a funcţionat în ilegalitate din punct de vedere al depozitării deşeurilor. Şi produce peste 800 de tone de deşeuri pe zi, deci problema nu e o bagatelă.

Cu mâna cu care semnează, încasează sponsorizări

image


Oficial, nu am obţinut (încă) niciun act cu privire la sumele încasate  pentru sponsorizarea de către ArcelorMittal a diferitelor acţiuni organizate de instituţiile de Mediu de la Galaţi. Dar acestea există, dovadă afişele campaniilor.

image


Pentru a înţelege la ce nivel s-a ajuns, trebuie să ştiţi că, după articolul publicat de „Adevărul de Seară”, pe 16 septembrie, la instituţiile gălăţene de Mediu s-a creat o mare tensiune. Asta deoarece, potrivit unui zvon, Combinatul ar fi vrut să taie sponsorizarea pentru „Săptămâna mobilităţii” (14-20 septembrie) şi „Ofensiva Verde” (24 septembrie).

În aceste condiţii, este greu de crezut că „organul” de control”, care încasează sponsorizarea cu aceeaşi mână cu care semnează avizele sau procesul-verbal de control mai poate fi „suspectat” de aplicarea necondiţionată a legii.

Ia, ca să taci!

Combinatul este obişnuit să sponsoriseze entităţile din zona de unde ar putea avea probleme „de imagine”. Sunt de notorietate sumele plătite primăriei Movileni (pentru repararea şcolilor), Maternităţii Galaţi (pentru dotare), imediat după ce conducătorii acestor instituţii au făcut declaraţii publice legate de poluare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite