Coloană de oameni cu o lungime de jumătate de kilometru în cinstea eroilor neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii care au participat la marşul omagierii martirilor au format o coloană cu o lungime de 500 de metri ce a paralizat pentru câteva minute traficul de pe strada Coşbuc

Slujbe de pomenire, depuneri de coroane şi un marş al tăcerii au fost punctele centrale ale sărbătorii de astăzi. La marş au participat aproximativ 500 de persoane, majoritatea tineri, care au parcurs în linişte distanţa dintre Biserica "Înălţarea Domnului" din Ţiglina II şi Monumentul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea".


La marşul de 30 de minute au participat arhiepiscopul "Dunării de Jos" - Casian Crăciun şi prefectul Cosmin Păun.


La Monumentul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea" a avut loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, slujba de pomenire a eroilor neamului şi ceremonialul depunerii coroanelor de flori la mormintele ultimilor eroi gălăţeni căzuţi pe front. Este vorba de mormântul slt. (pm) Ionuţ Cosmin Sandu şi slt. (pm) Marius Covrig (ucişi în Afganistan), dar şi la Monumentul Eroilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989.

Au fost omagiate şi monumentele eroilor din cele două războaie mondiale, dar şi cele ale martirilor sovietici, greci, germani şi italieni
Mai amintim că după ora 14.00 s-au depus coroane şi în dreptul celorlalte monumentelor din Galaţi dedicate eroilor militari.

Tradiţia sărbătorii de pe 13 mai a apărut după primul război mondial, când România a fost printre primele state care, urmând exemplul Franţei, a decis să înalţe un monument dedicat memoriei celor ce s-au jertfit pe câmpul de luptă, conform Tratatului de la Versailles.

Concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin apariţia Decretului-lege nr. 1693/4 mai 1920 - care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos - România devenind cu acest prilej primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite