Colectarea deşeurilor din şcolile gălăţene, prilej de dispută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă privată acuză Primăria că ajută SC Ecosal SA să monopolizeze colectarea selectivă a gunoiului. În replică, reprezentanţii municipalităţii spun că aşa prevede Proiectul ISPA-deşeuri.

O firmă din Galaţi, SC Fast Prest Trading SRL, care are ca principal obiect de activitate colectarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor, se plânge că nu este lăsată de Primărie, conform adresei numărul 508797/18.10.2010, să colecteze deşeurile din şcoli pe motiv că singura care are dreptul să facă acest lucru este SC Ecosal SA.

Conducerea Fast Prest Trading SRL avea semnate ieri 20 de contracte cu instituţii de învăţământ din Galaţi. Conform uneia dintre clauzele contractuale aceasta se obligă să asigure pubelele pentru depozitare. Amortizarea cheltuielilor pentru respectivele recipiente ar urma să se facă prin valorificarea deşeurilor colectate. După amortizarea costurilor de achiziţie a pubelelor, firma Fast Prest ar fi urmat să deconteze şcolilor deşeurile selectate potrivit legii 132/2010.

Totuşi, în adresa sus-menţionată, Primăria invocă şi o hotărâre de Consiliu Local, numărul 646 din 20.12.2007, privind darea în administrare a serviciului de salubrizare din municipiul Galaţi.

"Ecosal-ul să se ocupe de salubrizare, iar noi de colectarea selectivă", spune supărat, în replică, managerul Fast Prest, Leonard Ciubotaru.

Acesta mai afirmă că Ecosal cere 60 de lei/lună drept chirie pentru fiecare pubelă pusă la dispoziţia şcolilor, precum şi o taxă de ridicare a deşeurilor.

Reprezentanţii Primăriei spun că, potrivit memorandumului de finanţare ISPA, Ecosal este singurul operator autorizat să colecteze selectiv deşeurile.

Mai mult, şeful unităţii de implementare a proiectului ISPA- deşeuri, Mircea Ostache, declară că, deşi obiectul de activitate al firmei este gestionarea deşeurilor, în realitate ea se ocupă doar cu colectarea acestora.

Aşadar, toţi directorii care au semnat contracte cu SC Fast Prest Trading SRL ar putea fi "sfătuiţi" să le rezilieze.

"Instituţia noastră a notificat unităţile de învăţământ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi cu privire la obligativitatea încheierii contractelor de colectare a deşeurilor cu Serviciul Public Ecosal, conform dispoziţiilor HCL nr.646/20.12.2007 privind darea în administrare a serviciului public de salubrizare din municipiul Galaţi, către Serviciul Public - Ecosal Galaţi", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole.

Inspectoratul Şcolar nu se amestecă în această problemă, dar şi-a exprimat clar poziţia.

"Noi le-am spus directorilor să facă aşa cum este mai avantajos pentru şcoli. Din punctul nostru de vedere era o sursă suplimentară de venituri pentru unităţile şcolare lăsate de multe ori fără fonduri", spune inspectorul general adjunct, Onuţ Atanasiu.

VOX - Ecosal-ul să se ocupe de salubrizare, iar noi de colectarea selectivă, Leonard Ciubotaru, director firmă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite