Cod portocaliu pe Dunăre/ La Galaţi, Dunărea are cu 37 de centimetri peste cota de atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea hidrologică privind creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie, valabilă în bazinul Dunării, pentru perioada 21.06.2010 ora 16.00 – 28.06.2010, ora 16.00. La Galaţi, maximul se va produce pe 24.06.2010, când se estimează ca Dunărea va avea o cotă de 601 cm.

Pe teritoriul judeţului Galaţi, Dunărea a înregistrat astăzi un debit de 14.000 mc/s şi o cotă de 597 cm, cu 37 de cm peste cota de atenţie. Potrivit prognozei, maximul se va produce pe 24.06.2010, când se estimează ca Dunărea va avea la Galaţi o cotă de 601 cm (un centimetru peste cota de inundaţie) şi un debit de 14.143 mc/s.

Din verificările zilnice ale lucrătorilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi se constată că viitura se propagă normal şi nu sunt condiţii de creare a unor situaţii de pericol pentru lucrările hidrotehnice sau pentru operatorii riverani fluviului.

Astfel, având în vedere situaţia hidrologică actuală, prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice amonte de intrarea în ţară, precum şi exploatarea Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, se menţine Codul portocaliu pe sectoarele Calafat – Zimnicea (aferent judeţelor Dolj, Olt şi Teleorman) şi sectorul Hârşova – Galaţi (aferent judeţelor Constanţa, Brăila şi Galaţi).

Se menţine Codul galben la staţia hidrometrică Gruia (judeţul Mehedinţi) şi pe sectoarele Giurgiu – Cernavodă (aferent judeţelor Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa) şi Galaţi – Tulcea (aferent judeţelor Galaţi şi Tulcea).

Codul galben atenţionează că există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, fiind depăşite cotele de atenţie, dar care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere expuse la inundaţii.

Codul portocaliu semnifică risc de viituri generatoare de revărsări importante susceptibile a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor, fiind depăşite cotele de inundaţie.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite