ŞCOLI ÎN ŞANTIER Clopoţelul sună printre schele, praf şi bidinele
0În şapte dintre unităţile şcolare din Galaţi lucrările nu se vor termina până la 12 septembrie, când încep cursurile. Elevii acestora vor fi repartizaţi temporar la alte şcoli din oraş. Din păcate, în mai multe şcoli din Galaţi s-ar putea recurge la amânarea cu o săptămână a începerii cursurilor, iar altele vor funcţiona pe unde apucă.
Ca de obicei, începutul de an şcolar „surprinde" câteva şcoli care sunt adevărate şantiere în lucru. Din fericire, sunt mult mai puţine faţă de anul trecut, dar situaţia rămâne la fel de deranjantă. Vorbim aici despre două unităţi de învăţământ din municipiul Galaţi şi alte cinci din mediul rural.
Grădiniţa nr. 5 din Galaţi, în şantier
Unitatea este celebră deja pentru litigiul pe care-l are cu proprietarul imobilului în care funcţionează. Se trage tare să se termine lucrările la noul corp construit din banii Primăriei lângă imobilul retrocedat.
Este vorba de o clădire care va adăposti două săli de clasă, în care încap 60 de copii, un cabinet medical şi o spălătorie.
„Lucrările sunt aproape finalizate, dar noi am fi foarte fericiţi dacă cei de la Inspectoratul Şcolar ne-ar aproba amânarea începerii anului şcolar cu o săptămână. Am vorbit cu părinţii copiilor şi au înţeles că este mai bine să-şi aducă micuţii cu săptămână mai târziu, decât să vină într-un şantier în lucru", spune directorul grădiniţei, Oana Căuş.

O dată cu finalizarea noului corp de clădire, conducerea grădiniţei va preda proprietarului spaţiile în care au funcţionat până acum dormitoarele copiilor.
Consolidare la Brâncoveanu
O altă mare lucrare, dar care abia a început, este la Şcoala 7 Constantin Brâncoveanu şi care va costa bugetul local aproape 1,5 milioane de lei noi. Vorbim aici despre o amplă lucrare de consolidare care va implica montarea unor piloni de susţinere. Vor fi schimbate apoi geamurile şi uşile din toate sălile, vor fi înlocuite parchetul şi acoperişul. De asemenea, faţada şcolii va suferi îmbunătăţiri.
Din fericire pentru copiii care învaţă la această şcoală constructorul care execută lucrările a găsit o soluţie şi va permite câtorva clase să-şi desfăşoare în continuare activitatea în şcoală. Vor fi însă câteva clase pe care începutul de an şcolar le va prinde la Colegiul Naţional „Costache Negri" aflat la câteva sute distanţă de metri de Şcoala 7.
Şantiere şi-n judeţ
Avem şi cinci şcoli din judeţ în care festivităţile de deschidere a anului şcolar se vor desfăşura printre schele, bidinele sau rumeguş, şi asta pentru se află în plină reabilitare.
Dacă la Şcoala Gimnazială 1 din Schela speranţele dascălilor sunt mari în privinţa finalizării lucrărilor, la Şcoala din Costache Negri copiii mai au de aşteptat până cel puţin pe 25 octombrie pentru a păşi în şcoala nouă.
„La Schela, zilele acestea am adus mobilierul, sperăm să terminăm totul până în prima zi de şcoală. În schimb, la Costache Negri vorbim despre o consolidare a actualului corp de clădire şi o extindere cu o clădire cu două niveluri. Este, de altfel, şi cea mai mare investiţie în derulare - peste trei milioane de lei", spune Vasilica Susma, coordonator de proiecte în cadrul Programului naţional de reabilitare a şcolilor.
În aceste condiţii, conducerea şcolii a stabilit un orar care se va întinde pe tot parcursul zilei, până seara târziu, tocmai pentru a nu trimite copiii să înveţe în alte imobile.
Mai sunt alte trei şcoli care au ca termen de finalizare a lucrărilor luna martie a anului viitor.
Şcoala 1 din Independenţa a intrat în această primăvară în reparaţii capitale. Unul dintre cele două corpuri este aproape gata şi va putea fi folosit de pe 12 septembrie. Practic, toţi elevii şcolii vor fi îngrămădiţi în acest corp, după un orar întins pe tot parcursul zilei.
Şi la Şcoala Gimnazială din Ungureni (comuna Movileni) lucrările de reabilitare nu au fost terminate, copiii fiind nevoiţi să meargă la şcoala din Ţigăneşti sau Movileni.
În fine, în şantier este şi Şcoala 2 din Chiraftei, acolo unde în urmă cu ceva timp elevii coceau plăcintă şi o vindeau oamenilor din sat pentru a face rost de bani pentru reabilitarea imobilului. La micuţa sumă strânsă de elevi s-a adăugat o consistentă sumă venită de la Ministerul Educaţiei, iar lucrările au demarat la sfârşitul lunii martie.
Cei aproape 100 de elevi de gimnaziu vor învăţa până-n primăvara anului viitor la un fost SMA (Staţiune de Mecanizare Auto), care în prezent este proprietatea unui localnic din Chiraftei.
Cât priveşte igienizarea şcolilor, surprinzător, la data la care am scris acest articol nu se mai lucra în nicio şcoală. „Sumele alocate au fost insuficiente, dar ne-am folosit de ele aşa mici cum au fost şi am terminat treaba. Sper să fie mulţumiţi şi elevii, şi profesorii de felul în care arată şcolile", spune inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.
Şi la capitolul avize sanitare, cele mai multe şcoli stau bine, mai ales după ce procedura s-a simplificat, în sensul că în prima etapă conducerile şcolilor declară pe proprie răspundere că totul este în regulă.