Cinematografia: un film cu final nefericit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula a pierdut clar războiul cu hub-urile şi torentele de pe Internet. Brăila şi Focşani au rămas fără niciun cinematograf activ, în vreme ce la Galaţi şi la Buzău activitatea merge extrem de prost.

Dacă în perioada interbelică municipiul Brăila avea opt cinematografe - asta dacă nu punem la socoteală sălile de spectacole - în preajma Revoluţiei au rămas cinci săli de proiecţie. Acestea au „murit" unul câte unul, iar cel mai longeviv, „Central", cu 366 de locuri, s-a închis la începutul lunii septembrie. Ultima peliculă care a rulat aici a fost „Una-i blondă, alta-i şi mai blondă".

În Focşani, unul dintre puţinele cinematografe rămase în picioare după Revoluţie, „Balada", nu mai funcţionează de doi ani de zile întrucât este inclus într-un proiect amplu de reabilitare şi modernizare împreună cu Piaţa Unirii. Până a fi închis pentru reparaţii, cinematograful funcţiona doar sporadic şi numai dacă se strângeau grupuri de câte 10 clienţi.

În rest, cinematograful era destinat spectacolelor de muzică populară ţinute de ansamblul folcloric „Ţara Vrancei", cel care are cinematograful în administrare.

Fostul cinematograf „Unirea" din Focşani a devenit discotecă. De mai bine de 10 ani, acesta a fost transformat în club cu animatoare.

Două judeţe, două cinematografe!

În Buzău există doar un singur cinematograf, „Dacia", care nu a funcţionat o bună perioadă de timp. De câteva luni, acesta şi-a reluat activitatea, iar în fiecare weekend, 15-20 de buzoieni vin să vizioneze un film. Cei mai mulţi sunt copii şi tineri care lasă computerele timp de două ore şi savurează o producţie cinematografică pe un ecran mare.

Şi la Galaţi, singurul cinematograf rămas în funcţiune este Ţiglina. Acesta mai există doar pentru că patronul discotecii VIP a fost obligat să păstreze şi activitatea de sală de cinema.

Liber la fumat

„Din păcate, în timpul săptămânii sala este aproape goală. Abia dacă vin patru-cinci spectatori. Şi asta nu pentru că filmele n-ar fi bine alese, ci pentru că tot mai mulţi cinefili preferă să descarce de pe Internet filme şi să le vadă gratuit. Au fost însă şi câteva zile de glorie cinematografică în care sala a fost aproape plină", ne-a declarat Pascos Hristos, omul care se ocupă de tot ce înseamnă cinematograful Ţiglina.

Ca să-i stimuleze să vină la spectacolele de cinema singurul om care se ocupă de tot cinematograful mai închide ochii ochii atunci când în sală se fumează.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite