Chitaristul Nicu Patoi pregăteşte lansarea unui nou album, fussion jazz-rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzicianul gălăţean lucrează de câţiva ani la un album instrumental, cu 12 piese compoziţii proprii, pe care doreşte să-l lanseze la toamnă acasă, în Galaţi.

Să întâlneşti un chitarist precum Nicu Patoi este o plăcere, să-l asculţi, o desfătare. Un interpret cu rigoare de matematician şi suflet de artist, ce străluceşte în orice moment în care interacţionează cu chitara. Un artist complet prin instrumentul său, considerat de specialişti cel mai valoros chitarist român al momentului.


A fost atras din copilărie de tot ce înseamnă muzica. A moştenist talent şi chemare spre arta sunetelor de la familia mamei sale, iar la vârsta de şapte ani i-a fost dăruită prima chitara. Şi-a început recitalurile cu prietenii copilăriei şi la serbările şcolare. „Eram convins că ştiu să cânt, dar scoteam doar zdrăngăneli din chitară, le acopeream cu vocea", glumeşte Nicu amintindu-şi primele acorduri.
Abia la 13 ani a început cu adevărat studiul chitarei, cu profesorul Ioan Roşca. Chitara electrică l-a cucerit de la prima atingere. A urmat formaţia şcolii, iar de atunci chitara i-a devenit un mod de a trăi.
În primul an de liceu, a cântat în formaţia Zamolxe, primul act rock în cariera lui. În acelaşi timp, a început colaborarea cu Orchestra de Estradă a Casei Armatei din Galaţi, unde mărturiseşte că şi-a pus baze solide în armonie şi acompaniament, graţie dirijorului Mihai Tonu.


Au urmat trupele rock gălăţene: Sprint, Phoebus, Autograf, Voievod şi Deja-vu. O colaborare aparte a fost cea cu trupa Cristal, condusă de regretatul Puiu Creţu. „Această trupă şi liderul ei au reprezentat un model, o ţintă, o treaptă importantă în evoluţia mea", spune Nicu Patoi.

În 1995, Nicu Patoi a înfiinţat Platonic Band, un proiect personal, instrumental. Trupa a ajuns în 2003 gazda emisiunii Taverna de la TVR. Ca o urmare firească a acestei emisiuni, în 2004, a apărut Duo Berti Barbera & Nicu Patoi. În prezent acticitatea lui Nicu se împarte între Platonic, Duo Berti Barbera & Nicu Patoi şi Rock'n Roll Band (trupa lui Ştefan Bănică Jr.)

„Cânt gratis pentru gălăţeni"

Succesul nu l-a schimbat. A rămas un om simplu, de o modestie frapantă. A mers vreme de trei ani la concerte prin ţară, până mai ieri, conducând un Tico, de care spune că s-a despărţit cu greu. La un festival de jazz de la Galaţi, în 2007, a acceptat cu greu un onorariu simbolic, de o sută de dolari, doar pentru a nu face notă discordantă faţă de Berti Barbera şi colegii din Platonic. „Cânt acasă, plăcerea e de partea mea. Pentru gălăţenii mei, nu e nevoie de onorariu", a explicat Nicu Patoi episodul de acum trei ani.

Îşi vede visul împlinit

Nicu lucrează de trei ani la un proiect pe care-l va finaliza în toamnă. Este vorba de un album, cu Platonic Band, "Come-back" sau "Sweet Little 6String". Acesta va conţine 12 piese instrumentale, fussion jazz-rock, toate compuse si orchestrate de Nicu Patoi. Albumul va avea un sound cu adevărat profesional graţie studioului Ines Sound&Video. „Am avut o şansă uriaşă oferită de Doru Badea, cel care ne-a pus studioul la dispoziţie gratuit. Este de departe studioul cel mai bine echipat din ţară şi altfel nu am fi avut bani să-l scoatem la un nivel tehnic atât de bun. Masterizarea se va face la Sony Audio din New York", a precizat Nicu Patoi.

Întrebări şi răspunsuri


- În albumul pe care-l scoţi în toamnă eşti doar cu Platonic?

- Pe lânga formula de bază a trupei Platonic, pe disc apar invitaţi şi alţi muzicieni. Cinci clăpari, suflători şi nu numai, acestia fiind unii dintre cei mai valoroşi şi mai în formă muzicieni din ţară. Se vrea o super-producţie şi sper să reuşim să iasă aşa.
- Pe când următorul concert acasă, în Galaţi?
- Cel mai probabil, la toamnă, când o să scot noul album. Îmi doresc să lansez acest album chiar acasă. În Galaţi, mereu am avut seri fenomenale, fie că am venit cu Platonic, fie cu Berti, ceea ce îmi dă convingerea că aici aş putea avea succesul cel mai mare.

Ce îi place
"Îmi place să citesc, să văd un film bun, când reuşesc să am timp pentru aşa ceva. Să predau lecţii de chitară, e o altă plăcere a vieţii".

Ce nu îi place

"Oamenii complicaţi, ascunşi. Minciuna, non-valoarea în general. Încerc să evit pe cât posibil contactul cu tot ce nu e valoare după reperele mele"


PROFIL
Născut: 12 februarie 1971, Galaţi
Studii: Facultatea de Ştiinţe, secţia Matematică - Informatică
Familie: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite