Orgoliul edililor care nu suportă ideea de proprietate privată îi costă pe contribuabilii gălăţeni 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a preferat să se judece cu proprietarul clădirii în care îşi are sediul pentru plata unei chirii mai mici. Pierre Macri era dispus să renunţe la plata dobânzii de peste 20.000 de euro dacă s-ar fi ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă.

Decizie ciudată a autorităţilor locale, care au hotărât să continue procesul cu noul proprietar al sediului Primăriei. Curtea de Apel Galaţi a decis în luna aprilie 2011 ca municipalitatea să achite aproximativ 60.000 de euro ca diferenţă de chirie pentru clădirea în care funcţionează, iar Primăria a atacat cu recurs dispoziţia, deşi Pierre Macri avansase ideea stingerii litigiului prin achitarea banilor, fără plata dobânzii legale.

Orgoliu pe banii gălăţenilor

După ce şi-a pierdut sediul, Primăria Galaţi se luptă în justiţie şi pentru chiria pe care trebuie să o plătească noului proprietar al clădirii de pe strada Domnească, numărul 38. Pierre Macri, moştenitorul sediului Primăriei Galaţi, a obţinut la Curtea de Apel Galaţi anularea parţială a hotărârii de Guvern care reglementează plata chiriilor pentru instituţii, dar şi suspendarea actului normativ până la judecarea definitivă a procesului.

Acest lucru înseamnă că municipalitatea a fost obligată să plătească o chirie de nouă lei pe metru pătrat de construcţie desfăşurată şi 3,5 lei pe metru pătrat de teren, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună, faţă de 4.000 de euro cât era până acum. Suma este împovărătoare pentru bugetul local, mai ales că diferenţa de 6.000 de euro lunar trebuie plătită din aprilie 2010 la zi, ceea ce ar însemna 78.000 de euro.

"Noi ne-am oferit să închidem conflictul dacă se achită chiria, aşa cum a stabilit instanţa de judecată, fără să mai plătească dobândă. Eram de acord şi cu o plată eşalonată a chiriei pentru că ştim că traversăm o perioadă dificilă. Am discutat cu Primăria despre această posibilitate, dar au ales să ne judecăm mai departe. Asta înseamnă că trebuie să plătească circa 100.000 de euro până acum, cu tot cu dobândă, iar procesul încă nu s-a încheiat. Există precedente create, deci nu pot câştiga la Înalta Curte, dar aşa au decis şi nu avem ce să facem", ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul lui Pierre Macri.

Autorităţile locale păstrează tăcerea asupra subiectului, deşi bugetul local va fi destul de serios afectat de plata chiriei.

"Este o chestiune delicată. Prefer ca la acest moment să nu comentez", ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi. Disputa dintre Primăria Galaţi şi Pierre Macri are efecte şi la nivel naţional după ce instanţa a anulat şi anexa 1, punctul 3, din HG 343/2007, care stabilea cuantumul chiriilor plătite de instituţii pentru imobilele unde îşi desfăşoară activitatea, iar reglementarea nu mai poate produce niciun efect pentru că a fost suspendată până la finalizarea procesului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite