Poliţia Economică, în anchetă la SC Apaterm SA. Societatea are datorii către Electrocentrale în valoare de 300 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetarea se face după ce Electrocentrale a sesizat mai multe nereguli privind gestionarea subvenţiei pentru combustibil.Ancheta demarată de Serviciul de Investigare a Fraudelor este încă în curs de desfăşurare, iar prefectul acuză distribuitorul de apă caldă şi căldură, de management defectuos.

Poliţia cercetează corectitudinea activităţii financiar-contabile la Apaterm, distribuitorul de apă caldă şi căldură.

"Am dispus înfiinţarea unei comisii care a cercetat activitatea Apaterm, societate la care s-au descoperit numeroase nereguli. Mai departe este treaba Poliţiei. Poliţia a demarat o anchetă, care este în curs de desfăşurare. Tot ce s-a descoperit acolo face obiectul unei cercetări penale", a declarat Cosmin Păun, prefectul judeţului Galaţi.

Reprezentantul guvernului în teritoriu mai spune că Prefectura ar mai putea organiza şi alte controale la Apaterm.

"Apaterm este acum în imposibilitate de a funcţiona, nu are licenţă. Cel mai probabil va ajunge în insolvenţă. Lucrurile sunt grave. Domnul Cubasa nu a făcut nimic pentru a se evita aceste probleme. Analizându-i activitatea, am constatat că nu este manager, nu are competenţele necesare şi nici capacitatea de a discerne. Dânsul nu cunoaşte mecanismele economice", ne-a declarat Cosmin Păun.

Cubasa nu-şi face griji

Conducerea Apaterm Galaţi a recunoscut că Poliţia are în derulare o anchetă penală, conform directorului George Cubasa, aceast este departe de finalizare.

"Poliţia are multe anchete în curs. S-a trezit şi domnul prefect acum. Dosarul este la Poliţia economică, care tot cercetează şi va mai cerceta nu ştiu câţi ani. Din informaţiile pe care le am, dânsul a cerut acolo ca lucrurile să se grăbească. Este o anchetă, însă rezultatele nu au cum să fie decât legale", ne-a declarat George Cubasa, directorul Apaterm Galaţi.

Acesta a precizat că a avut o serie de discuţii cu poliţiştii, însă nu există motive de îngrijorare.
"Au fost discuţii de principiu, am explicat punctele noastre de vedere, iar dânşii au înţeles. Atâta timp cât banii nu s-au dus acasă la mine, e puţin probabil să se ia o măsură care să provoace un deranjament cumva", ne-a mai spus George Cubasa.

Electrocentrale acuză conducerea societăţii locale de termoficare de deturnare de fonduri . Mărul discordiei îl reprezintă subvenţia pe anul 2010 pentru combustibil destinată producătorului de energie.

Conducerea Electrocentrale acuză Apaterm că, nici până în acest moment, nu a virat subvenţia pe combustibil aferentă anului 2010, în valoare de aproximativ şapte milioane de lei.

Faptul că banii pentru subvenţia pentru combustibil s-au pierdut pe drum a ajuns şi în atenţia Prefecturii Galaţi, care a dispus efectuarea a două controale pe această temă la Primăria Galaţi şi Apaterm, în colaborare cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Poliţia.

Potrivit directorului Eduard Urbanschi, societatea Apaterm are datorii către Electrocentrale în valoare de 300 milioane de lei, bani adunaţi încă din anul 2007. Pentru a recupera din datorii, Electrocentrale a apelat la instanţă şi a obţinut două hotărâri de executare silită, blocând astfel conturile Apaterm.

Conform legii, Primăria primeşte anual o subvenţie pentru combustibil destinată producătorului de energie, însă banii nu au ajuns la Electrocentrale.

După ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Electrocentrale i-au blocat conturile, Apaterm a rămas şi fără licenţa de distribuţie a agentului termic eliberată de ANRSC. Ea a expirat la finele anului trecut şi cu toate că a solicitat o nouă licenţă, nu a primit-o din cauza pierderilor şi a datoriilor acumulate.

Electrocentrale a luat această măsură deoarece are de încasat peste 300 de milioane de lei de la distribuitorul de apă caldă şi căldură, pentru agentul termic primar pe care i l-a livrat. Apaterm are datorii şi către bugetul statului în valoare de 6.627.229 lei.

Vox: "Dosarul este la Poliţia economică, care tot cercetează şi va mai cerceta nu ştiu câţi ani" George Cubasa, directorul Apaterm Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite