FOTO/Centrul istoric este lăsat să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul din strada Domneasă numărul 24 a ajuns o ruină
Imobilul din strada Domneasă numărul 24 a ajuns o ruină

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizări

Parfumul şi farmecul târgului Galaţilor, din secolele XVIII-XIX, au fost distruse odată cu trecerea timpului. Treptat, le-au luat locul construcţii cu o arhitectură îndoielnică, stridente în peisajul urban, care desăvârşesc prostul gust în materie. Alte imobile cu valoare istorică care au supravieţuit miraculos, se află în aceeaşi situaţie din 1989 sau poate chiar mai rău: supuse degradării, preluate abuziv sau refăcute superficial.

Galerie foto cu Galaţiul de altă dată


Dacă în trecut, Galaţiul era considerat un oraş la „modă", iată că în prezent acesta s-a transformat într-un oraş industrial, poluat, plin de praf, aglomerat şi fără obiective de interes turistic. Clădirile de patrimoniu şi cafenelele renumite cândva au fost înlocuite de baruri, cluburi şi buticuri ckitch-ioase. În unele cazuri, respectivele imobile au fost revendicate şi lăsate de izbelişte.

Salvaţi Palatul Simon Gheorgiu!

De pildă, una dintre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere arhitectonic a fost palatul Simon Gheorghiu situat pe strada Domnească nr. 24. Respectivul imobil este de 10 ani într-o stare deplorabilă, iar la primul cutremur se va prăbuşi cu siguranţă.
Autorităţile nu au mişcat niciun deget pentru a o salva, deşi este catalogată drept monument istoric.
O altă clădire reprezentativă pentru oraşul nostru este Casa Balş. Se găseşte pe strada Domnească la numărul 67. Clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului ( GL-II-m-B-03023), fiind construită pe la mijlocul secolului al- XIX-lea. Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant „Bulevard". În prezent, clădirea şi-a pierdut aspectul original, iar geamurile originale au fost înlocuite de termopan.

Amintiri despre mahalaua de altădată

De parfumul „târgului de altădată" ne-a adus aminte istoricul gălăţean Ion Caşu : „Aveam unul din cele mai frumoase centre istorice din ţară. Clădirile actuale au fost construite în perioada 1955-1965. Nu sunt foarte vechi, însă au fost lăsate să se degradeze. Mare păcat că nu se face nimic pentru salvarea lor".

Despre frumuseţea aerului de mahala ne-a povestit şi Victoriţa Bujoreanu, fostă învăţătoare, în vârstă de 95 de ani: „Era o adevărată splendoare. Clădirile erau veritabile monumente de artă, maiestoase, îngrijite. Era unul din cele mai frumoase oraşe din ţară, vizitat de mulţi francezi, nemţi, greci", îşi aminteşte gălăţeanca.

Printre clădirile de renume ale oraşului de altădată se mai cuvin menţionate „Casa cu ceas" a bijutierului evreu M. Helder, cafeneaua „Luther" sau Arcul de triumf ridicat pe Domnească, în 1906, în onoarea pricepelui Ferdinand şi a principesei Maria.
Străzile care sunt incluse în ceea ce a mai rămas din zona istorică a oraşului sunt : Domnească ( de la Muzeul de Istorie şi până la statuia AL. I. Cuza), strada Mihai Bravu şi strada Nicolae Bălcescu.


La Brăila se poate!

Conform unui raport din 2007 al primarului, printre obiectivele municipalitaţii de atunci era menţionat şi proiectul privind reabilitarea centrului istoric şi a clădirilor de patrimoniu. Proiectul avea o valoare de 50 milioane de euro, însă a rămas doar la faza de intenţie.
„Primăria nu a intervenit niciodată cu bani pentru a reabilita centrul istoric al oraşului. Nici măcar nu a realizat un proiect european aşa cum a făcut Brăila. Nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani şi este mare păcat. Clădirile se degradează şi ar trebui salvate cât încă se mai poate", afirmă istoricul Ion Caşu, fost director la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite