EXCLUSIV Topul celor mai periculoase meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai periculoasă meserie din ArcelorMittal Galaţi a rămas cea de furnalist
Cea mai periculoasă meserie din ArcelorMittal Galaţi a rămas cea de furnalist

Cei mai expuşi accidentelor la locul de muncă sunt salariaţii din industria metalurgică.Şantierul Naval Damen, combinatul ArcelorMittal şi Vega 93 sunt, potrivit statisticilor, în fruntea topului firmelor cu cele mai multe victime

Industria metalurgică, construcţiile şi industria alimentară sunt cele mai periculoase trei domenii în care poţi să lucrezi în Galaţi, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).


"Anul acesta, în judeţul nostru, au fost înregistrate 99 de accidente de muncă, cu 30 mai puţine decât cele din 2008. În scădere este şi numărul accidentelor soldate cu morţi, în 2009, producându-se doar opt, faţă de 17 de anul trecut. Cele mai multe accidente au determinat incapacitatea temporară de muncă", a declarat Carmen Corodeanu, purtătorul de cuvânt al ITM.


În ceea ce priveşte meseriile cu cea mai mare expunere la accidentare, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) a declarat:
"Cele mai frecvente meserii ale persoanelor implicate în accidente de muncă sunt cele de lăcătuş, electrician şi muncitor necalificat, iar ocupaţiile cele mai rar implicate în astfel de evenimente sunt electromecanic, vânzător şi funcţionar public", aspus Greta Ioniţă.
Mai mult, primele trei locuri într-un top al societăţilor cu cele mai multe victime înregistrate anul acesta sunt ocupate de Damen (16 accidente), ArcelorMittal (13 accidente) şi Vega 93 (5accidente).
Clasamentul este confirmat şi de angajaţii care au recunoscut că locul de muncă pe care îl ocupă este periculos.
Absolut tot ce facem în Şantierul Naval este periculos: fie că munceşti ca vopsitor, sudor sau lăcătuş. De aceea avem şi mulţi angajaţi încadraţi la grupa II de muncă. Lucrezi în spaţii înschise, înconjurat de macarale care ridică mii de tone, iar riscul la care eşti suspus permanent este destul de mare", ne-a declarat Marian M., inginer din Şantierul Naval.
Totuşi interlocutorul nostru consideră că şi mai periculoase sunt locurile de muncă din combinatulul siderurgic.
Circa 6.500, dintre cei 9.200 de siderurgişti muncesc în zone cu înalt grad de risc. Tot ce faci în combinat este periculos, însă meseriile cele mai riscante sunt cele de furnalist, oţelar şi electrician", a confirmat Nelu Macovei, muncitor în ArcelorMittal Galaţi.


Accidentul s-a produs din neatenţia victimei
Anchetele efectuate după producerea unui accident îi indică drept vinovaţi pe cei care au avut de suferit, statisticile invinuind condiţiile de muncă doar în 29% dintre situaţii.
Pe de altă parte, o cauză frecventă de accidentare este executarea necorespunzătoare de comenzi, care potrivit declaraţiilor inspectorilor muncii este întâlnită la circa 20% dintre cazuri.


"Neefectuarea la timp a operaţiunilor indispensabile securităţii şi sănătăţii muncii, căderile de la înălţime prin dezechilibrare, neutilizarea mijloacelor de protecţie din dotare sau căderile la acelaşi nivel, prin dezechilibrare reprezintă alte cauze care provoacă cele mai multe accidente la locul de muncă", a spus Ionel Petrea, inspector şef al ITM Galaţi.

La Damen, chiar şi trei accidente într-o zi
Clasificat drept cel mai periculos loc de muncă şi cu cele mai riscante meserii, Şantierul Naval Damen Galaţi a confirmat „titlul" primit printr-o premieră. În iulie 2009, trei navalişti au fost implicaţi în trei accidente, doi dintre ei au murit şi o femeie s-a ales doar cu o fractură de braţ după ce a căzut în zona dublu fund a navei.


Statisticile arată că majoritatea celor implicaţi în accidente de muncă anul acesta au avut vârste cuprinse între 35 şi 56 de ani.
În ceea ce priveşte combinatul siderurgic, în accidentele din 2009 au fost implicaţi, în general, angajaţi cu o experienţă de peste 20 de ani, de meserie lăcătuşi, electricieni şi şoferi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite