Deşi este condamnat la 12 ani de puşcărie, cel mai mare traficant de droguri din România se plimbă liber prin Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIICOT a capturat în 2007 cea mai mare cantitate de marijuana din ultimii 20 de ani
DIICOT a capturat în 2007 cea mai mare cantitate de marijuana din ultimii 20 de ani

Condamnat de două instanţe la 12 ani de puşcărie pentru trafic internaţional de droguri, Adrianus Bierhuizen se plimbă prin Galaţi liber ca pasărea cerului.Olandezul s-a ocupat de coordonarea transportului a peste o tonă de canabis pe teritoriul României, drogurile urmând să ajungă în Olanda.

Situaţie nemaiîntâlnită până şi pentru justiţia din România.

Un traficant de droguri, extrem de periculos, a fost lăsat în libertate, chiar dacă are de ispăşit o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Adrianus Bierhuizen, cetăţean olandez stabilit în oraşul Galaţi, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în cursul anului 2007. Anchetatorii aveau informaţii că olandezul făcea parte dintr-o grupare infracţională, care se ocupa cu transportul de droguri, din Africa, către diferite ţări europene.

După ce a fost pus sub urmărire de către serviciile secrete române, s-a descoperit că Bierhuizen se înţelesese cu doi conaţionali, Van Der Zon Nicolaas Petrus şi Broere Nicolaas pentru a transporta nu mai puţin de 1.172 de kilograme de canabis (marijuana) din Africa de Sud către Olanda.

"Investitor" străin în România

Adrianus Bierhuizen a avut o idee ingenioasă pentru a camufla tranzitul drogurilor pe teritoriul României. El a înfiinţat, la Galaţi, o societate comercială, la care era acţionar unic şi prin intermediul căreia asigura documentele legale pentru importul a diverse bunuri.

În realitate, sub aceast paravan se ascundea cel mai mare transport de canabis din istoria postdecembristă a României.

Canabisul provenea din America de Sud şi trebuia să ajungă cu un vas de marfă în portul Constanţa, pe o rută ocolitoare, cu punct de plecare din Africa de Sud.

Pe 28.11.2007, containerul conţinând 16 lăzi din lemn cu peste o tonă de marijuana a fost descărcat în portul Constanţa, iar cei trei cetăţeni olandezi, în frunte cu Adrianus Bierhuizen, au fost arestaţi pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Traficantul, pus în libertate de judecători

Cu toate că a coordonat cel mai mare transport de droguri care a ajuns vreodată pe teritoriul României, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis punerea în libertate a lui Bierhuizen întrucât poliţiştii din Constanţa nu ar fi întocmit corect actele de confiscare a canabisului.

Olandezul se află şi acum în libertate, chiar dacă, la sfârşitul lui 2009, a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către Tribunalul Galaţi, iar la sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedeapsa.

"S-a dispus restituirea către inculpat a unor bunuri ridicate de la acesta în faza de urmărire penală,. Au rămas nemodificate pedeapsa de 12 ani închisoare, măsura confiscării sumei de 79.000 Euro şi dispoziţia de obligare a inculpatului la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", ne-a declarat vicepreşedintele Curţii de Apel Galaţi, judecătoarea Irina Boldea.

Singura şansă pentru trimiterea după gratii a traficantului rămâne acum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care trebuie să menţină pedeapsa aplicată de instanţele gălăţene.

Recompensă de 200.000 de euro pentru transportul drogurilor

Conform informaţiilor furnizate de procurorii DIICOT, Adrianus Bierhuizen urma să primească o recompensă de 200.000 de euro de la ceilalţi membri ai releţei de narco-traficanţi.

A primit doar un avans de 79.000 de euro, sumă confiscată ulterior.Anchetatorii au stabilit că olandezul făcea parte dintr-o grupare de traficanţi de droguri coordonată din Africa de Sud, capii reţelei rămânând deocamdată neidentificaţi.

Urmărirea containerului cu cele 1.172 de kilograme de canabis reprezintă cea mai complexă acţiune soluţionată de autorităţile judiciare române, atât din punct de vedere al cantităţii de droguri confiscate cât şi a cooperării internaţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite