Cel mai mare oraş-port de la Dunăre a rămas fără nave de pasageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Galaţi, se mai pot face plimbări de agrement pe Dunăre doar cu ocazii speciale închiriindu-se vaporaşele a două firme private. Dacă în urmă cu 15 ani, cel puţin o navă de pasageri pleca zilnic din  faţa Căpităniei, acum gălăţenii mai pot „străbate” Dunărea doar cu navele de agrement

Galaţiul nu mai oferă locuitorilor săi posibilitatea de a călători sau a se plimba pe Dunăre. Cursele de transport călători între Galaţi şi celelalate oraşe mari riverane fluviului, precum Brăila şi Tulcea, au devenit o amintire.

Singura şansă pentru gălăţeni de a mai petrece câteva ore la bordul unui vas este este oferită de două societăţi private care deţin vaporaşe pentru agrement.

Este vorba de vasul „Kaplan” al firmei care deţine Restaurantul „Malnaş”, de nava pasager „Danube River” şi de cataramanul celor de la Hotel „Vega”. În aceste cazuri, cursele au caracter exclusivist sau se pot realiza doar în anumite condiţii. De exemplu, ori se închiriază toate locurile dintr-un astfel de vas, ori pasagerii trebuie să fie cazaţi în Hotelul firmei Vega.

„Pentru a se putea pleca de cheu este nevoie de un grup de minim 30 de persoane. Costurile sunt mari şi este nevoie să plecăm cu un grup suficient de numeros pentru a acoperi cheltuielile. În weekend, avem ieşiri pe Dunăre până la Brăila, iar preţul este de 30 de lei de persoană. Vinerea, plecăm la Sulina doar dacă sunt solicitări, iar întoarcerea este duminica. Costul este de 600 de lei”, ne-a declarat Maricel Bejenariu, administratorul Complexului Europa care deţine nava Malnaş.

Flota rugineşte la Tulcea

S-a ajuns în situaţia în care gălăţenii să nu aibă ocazia de a se deplasa pe Dunăre deoarece fostele curse zilnice, din anii ’80 şi ’90, dintre Galaţi, Brăila şi Tulcea au fost desfiinţate după privatizarea Navrom. „Navele respective au rămas în patrimoniul Navrom, la Delta Tulcea şi din acest motiv nu mai pot fi folosite pentru a se face curse pe Dunăre”, a explicat Ion Dajboc, director în cadrul Navrom Galaţi.

Gălăţenii îşi amintesc nostalgici vremurile când încă mai circulau navele pentru pasageri”

„Normal că mi-aş dori să fac o plimbare pe Dunăre împreună cu familia, dar nu am cum. Îmi amintesc că la sfârşitul anilor ’80, aveam în jur de 14 ani, mă duceam cu părinţii până la rudele din Isaccea, judeţul Tulcea, la bordul unor vase, iar călătoriile erau splendide”, îşi aminteşte George Motea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite