Galaţi: Cel mai bun sportiv român din 2003 se întoarce în competiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halterofilul Valeriu Calancea, mândria Galaţiului acum şase ani, când a fost dublu campion mondial, revine după o suspendare de doi ani. El va concura peste două săptămâni la Campionatul Mondial.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere (FRH), Nicu Vlad, a declarat că speră să se obţină o medalie la Campionatele Mondiale de haltere.
Preşedintele FR Haltere a precizat că, din cauza unor accidentări, lotul României este format doar din doi sportivi, Ninel Miculescu (69 de kilograme) şi Valeriu Calancea (94 de kilograme).

Campionatul Mondial va avea loc în perioada 17-29 noiembrie, la Goyang, în Coreea de Sud şi reprezintă revenirea în competiţii a lui Valeriu Calancea, fost sportiv la CSM Dunărea Galaţi.

Calancea revine după o suspendare de doi ani, dictată în 2007, după ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping la Campionatul Mondial din Thailanda. FRH a contestat atunci sentinţa forului internaţional, fără success, pentru că sportivul fusese supus la controale similare în ţară, chiar înainte de plecarea la competiţie, cât şi imediat după întoarcere, iar rezultatele au fost negative.

Valeriu Calancea, născut la Chişinău, a fost adus în Galaţi în urmă cu zece ani de către Nicu Vlad şi a obţinut repede cetăţenia română. În perioada cât a fost legitimat la CSM Dunărea Galaţi, cel mai mare succes l-a obţinut în 2003, când a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial. Pentru acea performanţă a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţiului şi a fost desemnat cel mai bun sportiv român în 2003.

Schimbă categoria

Pentru Valeriu Calancea va fi prima competiţie majoră a carierei în care nu va mai concura în cadrul categoriei 85 de kilograme, el urmând să-şi încerce forţele la categoria imediat superioară, 94 de kilograme.

„Chiar dacă avem numai doi reprezentanţi la Campionatele Mondiale de haltere, sperăm totuşi să aducem o medalie, prin Ninel Miculescu. Pentru Calancea va fi mai greu, nu a mai concurat de mult şi este înscris şi la o categorie superioară. Este o competiţie foarte grea, dar orice concurs este imprevizibil şi putem veni de acolo cu un rezultat bun”, a declarat Nicu Vlad.

 „Din păcate, la această competiţie avem puţini sportivi, pentru că unii sunt accidentaţi şi ar mai fi fost câţiva juniori talentaţi, însă ei sunt destul de jos în clasamentul mondial. Este o deplasare costisitoare şi nu avea rost să cheltuim atâţia bani, mai ales în această perioadă de criză economică”, a adăugat Vlad.

Ninel Miculescu va debuta la categoria sa la Campionatele Mondiale de Haltere în data de 21 noiembrie, în vreme ce Valeriu Calancea va intra în concurs în data de 26 noiembrie.

S-a transferat la Dinamo

Din 1999 de când a venit de la Chişinău, şi până acum două luni, Valeriu Calancea a fost legitimat doar la CSM Dunărea Galaţi. Din septembrie, de când a expirat suspendarea, a fost transferat la Dinamo. Gruparea bucureşteană a profitat de o prevedere a regulamentului care-i declară liberi de contract pe sportivii aflaţi în astfel de situaţii de suspendare, astfel că l-a legitimat gratis.
Costel Dimofte, directorul clubului Dunărea, consideră plecarea lui Calancea drept o pierdere grea pentru club. “La valoarea lui, oricând poate obţine clasări în primele şase locuri la mondiale sau europene, ceea ce ar aduce  puncte pentru Dunărea”, a spus Dimofte.
Costel Dimofte, care este şi arbitru internaţional de haltere, l-a sprijinit pe sportiv prin angajarea la firma sa. La obţinerea cetăţeniei române, prima adresă pe cartea de identitate a lui Calancea a fost cea de acasă de la Dimofte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite